IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марина Стефанова: Компаниите в ЕС ще декларират ESG резултатите си до 2024 г.

Отчитането на фирмите за нефинансовата им дейност ще бъде стандартизирано, посочи председателят на Българска асоциация на КСО специалистите

22:10 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отчитането на предприятията в областта на нефинансовата им дейност, включително социалната отговорност и влиянието над околната среда, познати като ESG, ще бъде стандартизирано, като първите резултати от 2023 г. би трябвало да се публикуват до 2024 г. от компаниите в Европейския съюз (ЕС). Това съобщи д-р Марина Стефанова, председател на Българска асоциация на КСО специалистите, в рубриката “Made in Green” на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„За мултинационални корпорации подобен тип отчети не са нещо ново. Те ще са новост за около 20 хил. компании в ЕС. За да могат да се адаптират по-лесно, в рамките на ЕС се приготвя унифициран стандарт, който да важи за всички компании. Българското законодателство също трябва да се адаптира към изискванията на ЕС“, подчерта тя.

Стефанова смята, че това „не е просто поредно упражнение за административна работа или утежняване на процеса на работа във фирмите, това е ясно продиктувано от желанието на гражданите и от условията на Парижкото споразумение за борба с климатичните промени“.

„Инвеститорите се интересуват от тези показатели, когато вземат решения за финансиране на определени фирми. Потребителите също ги вземат предвид при избора си. За големите фирми е много важно привличането на млади таланти, като създаването на работодателски бранд е ключово за това", обясни гостът.

Според нея, към момента стандартите, които се ползват, са много на брой и това създава известни затруднения. Именно затова се полагат много усилия за създаване на глобалната инициатива за отчетност, която да уеднакви тези стандарти.

По какъв начин фирмите ще отчитат въглеродния си отпечатък? Каква роля ще играят одиторските компании? По какъв начин при външното оценяване ще се включат НПО организациите, занимаващи се със социални дейности? Ще помагат ли рейтинговите компании на  фирмите, които искат да привлекат капитали?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още