fallback

Олаф Шолц: Връщането към петрола и въглищата е горчиво, но временно

Това е единствената възможност за икономиката в толкова кратък срок, призна германският канцлер

14:15 | 17.07.22 г. 10

Решението на Германия да се върне към въглищата и петрола е само временно решение, свързано с недостига на енергийни продукти заради войната в Украйна, коментира германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АР. Той гарантира, че правителството му ще направи всичко необходимо, за да се бори с климатичните промени.

Германското правителство нареди повторното активиране на 16 електроцентрали, работещи с въглища и петрол. Удължава се разрешителното за работа на още 11 на фона на намалените доставки на природен газ от Русия. Според АР Шолц и икономическият министър Роберт Хабек анализират и възможността да удължат работата на трите останали работещи ядрени блока в страната.

На 11 юли "Газпром" спря изцяло доставките по "Северен поток 1" и в момента в Берлин очакват да видят дали те ще бъдат възстановени след края на техническата профилактика, която трябва да продължи до 21 юли. Връщането към въглищата и петрола беше наречено "горчиво решение" от германския канцлер. "Това обаче е единственото за толкова кратък период", допълни още Шолц.

На този етап Германия запазва своите цели за намаляване на емисиите въглероден диоксид и въглеродна неутралност на икономиката си до 2045 година. Така страната би била първата от развития свят, която ще постигне нулеви въглеродни емисии. Берлин трябва да затвори всички въглищни мощности до 2030 година.

На 1 август Германия ще спре покупките на въглища от Русия, а до края на годината и на руски петрол.

Екологични организации обаче коментират, че Германия може да направи много повече, включително и ограничаване на скоростта по пътищата и ограничаване на вътрешните полети, което да спести и емисии, и гориво на фона на енергийната криза в Европа.

Активисти блокираха вчера (16 юли) големи пътни артерии в и около столицата Берлин. Те се обявиха и против плановете за разработване на нови находища на петрол и природен газ в Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още