IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петата по големина енергийна компания в Германия проучва продажба на бизнеса си

Steag е обременена с високи дългове и трябва да бъде продадена до 2023 г., а високите цени на електроенергията могат да доведат до изгодна сделка

14:41 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/BERND THISSEN</em></p>

Снимка:  EPA/BERND THISSEN

Петата по големина енергийна група в Германия Steag обмисля продажбата на бизнеса си с възобновяема енергия или, ако е възможно, дори на цялата компания. Компанията възнамерява да се възползва от настоящия бум на енергийния пазар и да даде възможност на общинските си собственици да излязат от инвестицията без загуби, съобщават за Handelsblatt няколко запознати с въпроса източника.

В най-скоро време ще бъде възложена поръчка за консултации на инвестиционна банка, а през есента ще бъдат потърсени възможни кандидати. Компанията, чиято печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (Ebitda) за миналата година е 377 млн. евро, може да бъде оценена на повече от 2 млрд. евро при сделка.

Steag заяви, че скоро ще бъде стартиран професионален процес на продажба. „Обявената цел и решение на дружеството е Steag да бъде продадена като цяло, разделена на две подгрупи по отношение на организацията, персонала и дружественото право, а не на части“. Според финансови кръгове обаче интересът към цялата група е слаб, поради което паралелно се проучва възможността за частична продажба.

През есента на 2021 г., след като загубите започнаха да се натрупват, Steag и KSBG - петата по големина компания за комунални услуги в Германия, която обединява активите на компаниите за комунални услуги в Дуисбург, Дортмунд, Бохум, Есен, Оберхаузен и Динслакен и е със седалище в Есен, се споразумяха за план за преструктуриране с банките си кредитори. 170 млн. нетни загуби на групата бяха натрупани през 2020 г. - също поради енергийния обрат и политически наложеното оттегляне от изкопаемите горива, основната дейност на Steag. Наред с други неща, споразумението предвижда продажбата на компанията до края на 2023 г.

С оглед на изключително високите цени на газа и електроенергията собствениците на Steag искат да се възползват от добрата пазарна ситуация и да се опитат да продадат актива бързо и на висока цена.

Докато купувачите се редят на опашка за вятърни или слънчеви паркове, проекти за биогаз и геотермални централи, както и за централи за производство на енергия от отпадъци - т.е. „зелената" част на компанията – „черната" част, т.е. въглищните електроцентрали, се смята за трудна за продажба. И двете части генерират приблизително еднаква печалба. Но много инвеститори, както и финансиращите банки, отхвърлят ангажименти за въглища от гледна точка на устойчивостта.

В същото време 1900 от 5700-те служители работят в „черната" част на Steag, а представителите на служителите се опасяват, че въглищните електроцентрали ще бъдат бързо ликвидирани, ако се продаде само „зелената" част.

Според финансови източници Steag иска да проучи пазара през есента. Мениджърите искат да разберат дали цялата компания може да бъде продадена и какви цени могат да бъдат постигнати при частична и пълна продажба. Възможни купувачи на цялата компания биха били т.нар. инвеститори с терминална стойност, които биха поели Steag на ниска цена и биха заложили на това, че ще реализират достатъчно печалба от приходите до окончателното закриване на дейността по добив на въглища.

След проучвателната фаза се предвижда да започне тръжна процедура или само за "зелената" Steag, или за цялата компания. Инвестиционната банка Morgan Stanley се смята за фаворит за позицията на консултант по продажбите, но се смята, че Macquarie също има шанс. До момента не са взети никакви решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още