IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От седмици Финландия наблюдава пламъци около инфраструктура на "Газпром"

Според анализатори процедурата е стандартна при дисбаланс на доставките на природен газ

13:46 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От седмици от територията на Финландия може да се видят огромни пламъци в близост до компресорната станция "Портовая" на "Северен поток 1", съобщава едно от водещите финландски издания Yle. Освен свидетелски показания медията цитира и сателитни изображения на НАСА, според които в региона всеки ден от 17 юни насам се наблюдават пожари около инфраструктурата на "Газпром".

На 17 юни "Газпром" намали доставките на газ по "Северен поток 1" заради липсата на турбина в компресорната станция "Портовая". Тя беше задържана от канадските власти заради наложените срещу Русия санкции.

Близо два месеца по-късно ремонтираната в Канада турбина вече е в Европа, но от "Газпром" отказват да я монтират обратно. Мотивите им от една страна са санкциите на Запада, а от друга от газовото дружество твърдят, че нямат документация как е извършен плановия ремонт от Siemens.

Според анализатори тези пламъци може да се дължат на процедура, при която се изгарят излишни количества газ. Такова нещо в страната се наблюдава често около рафинерии на Neste, допълват от Yle.

От държавната енергийна компания Gasum отказват коментар конкретно по тази информация, но потвърждават, че това е процедура, която се използва при определени ситуации, свързани с преноса или добива на газ. Често тя се извършва при дисбаланс на доставките - например, ако купувачът не може да вземе предвидените количества по някаква причина. С изгарянето на газа може да се поддържа постоянно налягане в системата и така тя да бъде съхранена, обясняват още от финландската компания.

От Gasum припомнят, че заради авария в техен голям клиент през 2017 година се е наложило да горят излишни количества газ, докато бъде намерено решение за доставките. Такива ситуации са трудни за прогнозиране, обясняват още от компанията.

"Газпром" спря доставките на газ за Финландия на 21 май. Страната отказа да се съобрази с предложената едностранна промяна в начина на плащане за газа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още