IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажби в Унгария след прекратяването на преговорите с МВФ

Основният индекс на борсата губи 2 на сто, валутата отстъпва спрямо еврото и долара

12:13 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разпродажби в Унгария след прекратяването на преговорите с МВФ

Унгарските акции и валутата на страната попаднаха под сериозен натиск след решението на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) да прекратят преговорите за кредитиране на Унгария, предава MarketWatch.

Спирането на разговорите ще доведе до замразяване на програмата за финансиране на страната, която е на стойност над 25 млрд. долара. Причината за това е необходимостта от по-строги мерки за борба с бюджетния дефицит на страната и незадоволителните резултати досега.

„Унгарското правителство няма проблеми с краткосрочните си финанси, но нещата могат да се усложнят при масирани разпродажби на унгарски активи, тъй като самият пазар е доста нестабилен“, пише в съобщение до клиентите на Danske Bank анализаторът на финансовата институция Ларс Кристенсен.

„Опасяваме се, че поведението на унгарското правителство ще увеличи краткосрочните рискове и след това то ще трябва да обвинява единствено себе си за проблемите“, посочва специалистът.

В рамките на днешната сесия основният индекс на борсата в Будапеща – BUX, се движи със спад от 2,1 на сто, след като заличи част от загубата, натрупана при старта на търговията. Със спад от 5,5 на сто за момента се движат акциите на банка OTP, която е собственик на българската ДСК.

Унгарският форинт пък отстъпва на валутните пазари, като спрямо еврото се наблюдава спад от 1 на сто до 289,58 форинта за евро. По отношение на долара унгарската валута потъва с близо 3 на сто до 224,80 форинта за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още