IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще отпусне на Сърбия 380 млн. евро от договорения заем

Спасителният заем за страната е за общо 3,9 млрд. долара

16:32 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ ще отпусне на Сърбия 380 млн. евро от договорения заем

Международният валутен фонд е постигнал споразумение със Сърбия, съгласно което страната ще получи 380 млн. евро от договорения спешен заем, съобщи Bloomberg, позовавайки се на ръководителя на мисията на МВФ в страната Албърт Джегър.

Заемната програма на фонда за Сърбия, която поставя като изискване таван за бюджетния дефицит, е в ход, е посочил Джегър по време на пресконференция при приключването на посещението на мисията. Бордът на директорите на МВФ ще има среща на 27 септември, на която ще се обсъди следващия транш по заема.

Спасителният заем за Сърбия е за общо 3,9 млрд. долара.

Бюджетните приходи за тази година отговарят на заложената от фонда цел, а дефицитът може да е и по-малък от планираното, е посочил Джегър.

Двете страни са постигнали компромис по въпроса за отмяна на замразяването на заплатите в публичния сектор от януари. Първоначално от фонда са искали правителството да изчака до април, преди да позволи заплатите да бъдат увеличени.

От фонда са потвърдили прогнозата си за ръст на сръбската икономика с 1,5 на сто тази година и с 3% през следващата. Има обаче рискове за забавяне на растежа, свързани с евентуално повторно навлизане в рецесия на САЩ и Западна Европа, е подчертал Джегър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още