IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Унгария е най-озадачаващият инвестиционен случай в ЦИЕ

Финансовите активи на страната получават противоречива пазарна оценка

11:33 | 02.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs: Унгария е най-озадачаващият инвестиционен случай в ЦИЕ

Унгария е „най-озадачаващият инвестиционен случай“ в Централна и Източна Европа заради противоречивата пазарна оценка, която получават нейните финансови активи, коментират икономисти на Goldman Sachs.

По техните думи цената на унгарските акции и държавни ценни книжа (ДЦК) има най-голямо отклонение от справедливата им стойност заради водената от унгарското правителство икономическа политика.

Правителството на премиера Виктор Орбан отказа да се ангажира с конкретна цел за намаляването на бюджетния си дефицит през 2011 г. Той се позова на необходимостта да се даде тласък на икономиката, след като страната излезе от най-лошата си рецесия за последните 18 години.

Преговорите на Унгария с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз за преразглеждане на условията по заема от 20 млрд. евро за страната се провалиха на 17 юли. Това доведе до сътресения на пазарите на държавни ценни книжа и повиши силно рисковата премия по унгарските облигации.

Правителството на Унгария заяви през миналата седмица, че няма да търси нов заем, когато преговорите се възобновят през октомври.

От Goldman Sachs уточняват, че унгарските ценни книжа се търгуват в изключително широк интервал в сравнение с оценките на банката за тяхната справедлива стойност заради несигурността за развитието на унгарската икономиката, предизвикана от нежеланието на правителството да води силна и надеждна икономическа политика.

Унгарският форинт е поевтинял с 1,2% срещу еврото през последния месец, докато чешката крона е поскъпнала с 4,5%, а полската злота – с 0,4%.

Суаповете за защита от фалит на Унгария възлизат на средно 329 базисни пункта през последния месец в сравнение с 88 базисни пункта за Чехия и 135 пункта за Полша.

Унгария е най-задлъжнялата страна в Източна Европа, като държавният й дълг възлиза на 78,3% от БВП за миналата година. Правителството обеща да понижи бюджетния си дефицит до 3,8% от БВП през тази година, но отхвърли искането на МВФ да го намали до 2,8% от БВП през 2011 г.

Според Goldman Sachs фискалната позиция на Унгария изглежда нестабилна без наличието на фискална дисциплина и структурни мерки за намаляването на риска от шок на пазара на ДЦК. Анализаторите на банката смятат, че подновените преговори на страната с МВФ ще засилят форинта, ще намалят лихвите по унгарските ДЦК и рисковите премии по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Анонимко
преди 13 години
Taka e, като се вдигат заплати на корем ... сега са удобна мишена за прицел на акулите да си приказват каквото искат... и да правят печалби. А и като цяло като бордардират Европа с негативни новини, и я натиснат, щатите ще изглеждат по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Deripaska
преди 13 години
Какво те кара да мислиш, че частните инвеститори вярват на Орбан? Средно 3 пъти по голямата рискова премия спрямо Полша и Чехия или постоянно обезценяващия се спрямо полската злота и чешката крона форинт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Graf
преди 13 години
Ужас. И вой. Някой си позволи да подложи на съмнение рецептите. Отгоре на всичко, частните инвеститори вярват на Орбан, а не на S&P сие. Купуват ценни кинжа на правителството му, въпреки воят на финансовите врачки. Не само че купуват, а и не се съобразяват с гледачките. Вой до небесата се вдига от *** алчни, вкарали света в най тежката криза от 29 година на миналия век. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още