IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набуко: 2011 година е от изключително значение за проекта

Председателят на ЕК Барозу и европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер са на официална визита в Азербайджан и Туркменистан

17:00 | 11.01.11 г.
Набуко: 2011 година е от изключително значение за проекта

2011 година е от изключително значение за Набуко, изпълнена с множество решения, които ще повлияят на бъдещите европейски енергийни доставки, заяви Кристиян Долезал, мениджър Корпоративни комуникации на “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл”, съобщиха от консорциума.

Официалната позиция на „Набуко“ е във връзка с визитата на председателя на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в Азербайджан и Туркменистан.

По думите му ЕС трябва да развива своите взаимоотношения с потенциални страни доставчици за Набуко като Азербайджан и Туркменистан.

„Предвид очакваното свиване на енергийните доставки на газ за Централна и Източна Европа през следващите две десетилетия и увеличаване на цените на доставките на природен газ, поради намаляване на местното производство, разработването на източници и транспортирането на газ до Европа е от изключително значение”, допълва той. 

Набуко ще позволи диверсификация на енергийните ресурси и доставки, като транспортира природен газ от Каспийския регион през Турция до европейския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още