IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Милер: Газпром не е против Набуко

Президентът на руската газова компания заяви пред Шпигел, че е проблем на европейците с какво ще бъде запълван газопровода

20:17 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Алексей Милер: Газпром не е против Набуко

Газпром не е против изграждането на газопровода Набуко, но е проблем на европейците с какво ще бъде запълван. Това заяви президентът на руската газова компания Алексей Милер в интервю за сп. "Шпигел", цитирано от БТА.

"Ако европейците искат Набуко, те трябва да го построят. Нашата задача е да изпълняваме нашите договорни задължения за доставка на газ на нашите потребители", посочва Милер.

Той изтъква, че "с 63 милиарда куб. метра газ годишно за Южен поток не представляваме конкуренция за когото и да било". По този повод Милер отбелязва, че купуването на газ от Азербайджан има за цел "да се снабдяват южните райони на Русия, които граничат с тази страна, а газът от полуостров Ямал в Северна Русия се доставя изгодно в Европа".

Ръководителят на руския газов концерн не вижда проблем, ако някой от участниците в Набуко поиска да се включи и в Южен поток. Например австрийската компания OMV участва и в двата тръбопровода, а има и германски компании, които се интересуват от Южен поток, допълва Милер.

На въпрос на "Шпигел" защо Русия строи оценявания на 24 млрд. евро газопровод Южен поток като допълнение към вече строящия се Северен поток, той посочва, че "и двата тръбопровода напълно отговарят на нашата стратегия, а и на стратегията на Европейския съюз в областта на диверсификацията на преноса на газ.”

По неговите думи Северен и Южен поток създават нови транспортни коридори в Европа. До този момент 80% от руския газ за Европа се доставя през Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още