IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компанията оператор на "Набуко": Газ за газопровода ще има

Самото практическо строителство трябва да започне през 2012 г., а газопроводът да влезе в експлоатация през 2015 г.

14:17 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Компанията оператор на "Набуко": Газ за газопровода ще има

Въпреки някои съмнения гарантирам, че газ за газопровода "Набуко" ще има. Това каза от името на компанията оператор „Набуко“ нейният говорител Кристиан Долезал по време на провеждащия се в София Български икономически форум.

Той посочи, че до средата на 2011 г. ще бъдат сключени договорите с доставчиците на природен газ за "Набуко", а също и с доставчиците на тръби и други части за строителството на газопровода, за което ще бъде проведен търг.

В момента се водят преговори с Азербейджан за осигуряване на 8-10 млрд. куб. метра газ годишно за проекта. Според предварителните разговори малко повече от това количество може да бъде осигурено от Ирак. Останалото се предвижда да дойде от доставките на Туркменистан, която наскоро е потвърдила интерес за износ на природен газ за Европа. Смята се, че от тези три държави ще бъдат осигурени необходимите 30 млрд. куб. м газ годишно, за да бъде запълнен капацитета на газопровода.

Първоначалният маршрут на газопровода е изменен и няма да минава през Иран и от там няма да идва природен газ, поради политическата обстановка, допълни Долезал.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) са заинтересовани да финансират изграждането на "Набуко", чиято обща стойност, по предварителни изчисления, е около 8 млрд. евро.

Долезал допълни, че частни банки също заявяват интерес към финансиране на "Набуко". Според последните графици се предвижда до края на 2011 г. финансовият пакет за газопровода да бъде осигурен. Дотогава трябва да са сключени и договорите за доставка и за пренос на газ. Трябва да са привършили и процедурите по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за страните, през които ще преминава газопровода. Тази процедура в България вече е започнала.

Самото практическо строителство е предвидено да започне през 2012 г., а газопроводът да влезе в експлоатация през 2015 г.

„Набуко" не е е антируски проект, а европейски и цели диверсификация на маршрутите и източниците на газ за Европа“, подчерта в заключение Долезал.

Той допълни, че при строителството на газопровода ще бъдат открити нови работни места, а изграждането му ще стимулира развитието и на други сектори на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още