fallback

Moody's: Фалитът на Гърция ще засегне и други страни

Рейтинговата агенция категорично отхвърля варианта за каквато и да е форма на преструктуриране на гръцкия дълг

15:38 | 24.05.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Каквато и да е форма на преструктуриране на гръцкия държавен дълг вероятно ще навреди и на кредитните рейтинги на други периферни страни от еврозоната.

Това предупреди в специално изявление рейтинговата агенция Moody's, цитирана от BBC.

Сред тежко засегнатите от подобно развитие на дълговата криза ще бъдат и гръцките банки.

Гръцкото правителство проведе заседание вчера, на което одобри икономии за 26 млрд. евро и реши да ускори програмата за продажба на държавни активи за 50 млрд. евро.

Гръцката опозиция не подкрепи днес четиригодишния план за строги държавни икономии. Той предвижда мерки, които продължават две години след следващите избори в страната.

Кабинетът на премиера Георгиос Папандреу обаче разполага с мнозинство в парламента и не разчита на подкрепата на опозицията за текущите си бюджетни съкращения.

В своето изявление от Moody's посочват, че колкото по-дълго се запази сегашното състояние на несигурност, толкова повече ще расте изкушението за властите в Гърция или еврозоната да опитат да предприемат някаква форма на преструктуриране на дълга, или с други думи - да позволят на Гърция да фалира.

„Пълното отражение върху капиталовите пазари в Европа би било трудно да се предвиди и по-трудно да се контролира. Последиците ще засегнат кредитоспособността (а оттам и рейтинга) на емитентите из цяла Европа”, предупреждават от Moody’s.

Лихвените проценти по 10-годишните гръцки облигации кръжат около рекордните 17%, които бяха достигнати вчера, в сравнение с 15,3% преди седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 04.09.22 г.
fallback