IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР може да одобри 1 млрд. евро за страните от Южното и Източно Средиземноморие

Банката полага усилия да предотврати колапс на банковия сектор в Източна Европа поради изтегляне на западноевропейските кредитори

12:44 | 18.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР може да одобри 1 млрд. евро за страните от Южното и Източно Средиземноморие

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която инвестира по около 11 млрд. евро на година в страни от Русия до Египет, предупреждава за ново свиване на кредитирането в региона, съобщава Bloomberg.

ЕБВР е собственост на 63 страни от Източна и Централна Европа, Северна Африка, Кавказ и Средна Азия, както и на Европейския съюз (ЕС) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

На предстояща днес среща ЕБВР се очаква да одобри финансиране за 1 млрд. евро за страните от Южното и Източно Средиземноморие. Средствата ще бъдат предоставени до края на годината.

Акционерите на банката ще изберат и нов изпълнителен директор с 4-годишен мандат – първият подобен избор в 20 годишната история на банката.

ЕБВР полага усилия да предотврати колапс на банковия сектор в Източна Европа, която се оказа най-тежко засегнатият регион в света от финансовата криза, последвала фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Банката предупреждава за нарастващ риск от задълбочаване на кризата, тъй като опасенията за изгонване на Гърция от еврозоната застрашават финансирането от страна на западноевропейските банки, доминиращи източноевропейксия финансов сектор.

„Като се вземат под внимание произтичащите от Гърция рискове, западните банки вероятно няма да пожелаят да увеличат експозицията си към Източна Европа“, казва Уилям Джаксън, икономист на базираната в Лондон Capital Economics.

„В най-добрия случай те ще започнат бавно да се оттеглят от региона. Това ще създаде доста неприятности за някои икономики“, допълва той.

Спадът при рисковите активи се задълбочи, след като миналата седмица президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за първи път призна, че може да се наложи Гърция да напусне валутния съюз.

Източна Европа разчита на финансиране от западни банки като UniCredit SpA и Erste Group Bank AG, които притежават три четвърти от банковия сектор в региона.

Западните банки ограничават финансирането за източноевропейските си подразделения, тъй като по-строгите регулаторни изисквания ги принуждават да разпродават активи, за да подобрят капиталовата си адекватност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още