IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на ЕБВР призова за нов банков модел в ЦИЕ

Регионът е прекалено уязвим за трудностите на западноевропейския банков сектор, посочва Томас Миров

17:39 | 13.01.12 г.
<p>
	Томас Миров. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Томас Миров. Снимка: Ройтерс

Държавите от Централна и Източна Европа се нуждаят от напълно нов банков модел, който да разчита повече на финансирането от местни депозити, отколкото на външни заеми, заяви пред студенти по икономика в Германия президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Томас Миров, цитиран от MarketWatch.

Банкирането в много от държавите в региона е доминирано от подразделения на западноевропейски кредитни институции.

През 90-те години на ХХ век и през по-голямата част от настоящия това положение позволи кредитирането в ЦИЕ да нараства по-бързо, отколкото бе възможно където и да е другаде по света, тъй като западноевропейските банки-майки осигуриха евтино финансиране за подразделенията си. Но след като финансовата криза в еврозоната ограничи възможностите на западноевропейските банки да осигуряват финансиране, надмощието им на пазарите в ЦИЕ се превърна в източник на икономическа слабост.

Според Миров старият модел трябва да бъде изоставен и да се премине към нов, който да включва по-бавен ръст на кредитирането, но за сметка на това да е и по-стабилен.

„В дългосрочен план е необходим напълно нов бизнес модел“, каза той. „Финансирането на подразделенията ще разчита повече на местните вложения, а също и на местните облигационни пазари, където има развити“, добави президентът на ЕБВР.

Той смята, че това, което сам нарича „мрежово банкиране“, вече започва да се появява там, където подразделенията разчитат на западноевропейските банки-майки за технологии и ноу-хау, но не и за финансиране.

Миров обаче предупреди, че преди да се създаде новият модел, ЦИЕ е уязвима спрямо затрудненията, изпитвани от западноевропейските кредитни институции, и особено за възможността те да орежат кредитирането за своите подразделения, след като трябва да отговорят на новите тежки стандарти за капиталова адекватност, одобрени от лидерите на държавите-членки на Европейския съюз в края на октомври.

„В желанието си да възстановят доверието и да предотвратят втори кредитен крах, европейските лидери приеха доста по-високи изисквания за капиталова адекватност, отколкото диктуваше благоразумието“, твърди той. „Рискът за ускоряване на деливъриджа и за нарастване на вътрешните отклонения е голям. Нито един регион обаче не е по-изложен на този процес от развиваща се Европа със своята обширна банкова зависимост към Западна Европа“, обясни президентът на ЕБВР.

Той призова за „предпазливо“ прилагане на новите стандарти и предупреди, че в стремежа си да предпазят банките в своите страни някои правителства може да въведат режими, които да имат разрушителни ефекти върху останалите европейски държави.

„В Европа е сериозна опасността финансовата интеграция да подкопае приоритетите на отделните държави“, смята Миров. „Без съмнение, деливъриджът е неизбежен, но има нужда да бъде премерен и балансиран“, каза още той.

Последните му думи вероятно се отнасят до мерките, въведени от австрийското правителство в края на 2011 г., които изискват базираните в страната банки да забавят ръста на кредитирането към ЦИЕ.

ЕБВР бе създадена през 1991 г., за да подпомогне държавите от ЦИЕ в прехода им от централизирана към пазарна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още