IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Демокрацията губи подкрепа в ЦИЕ заради финансовата криза

Страните от Централна и Източна Европа преминават през кризата доста по-трудно в сравнение с тези от Западна Европа, се казва в доклад на банката

11:32 | 15.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР: Демокрацията губи подкрепа в ЦИЕ заради финансовата криза

Подкрепата за демокрация и свободни пазари в Централна и Източна Европа се изпарява заради острата финансова криза, която преживяват някои от новите страни-членки на Европейския съюз. Това се казва в доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитиран от CNBC.

В проучването на банката са участвали около 39 хил. души, основно от развиващите се икономики в Източна Европа. То показва, че домакинствата в региона са много по-силно засегнати от кризата в сравнение с тези от Западна Европа.

Това предизвиква спад в подкрепата за демокрацията, при това тази тенденция се наблюдава по-ясно в сравнително по-развитите страни от ЦИЕ. Особено рязко свиване на доверието в демокрацията се наблюдава в Словакия, Словения и Унгария.

„Изводите от доклада показват, че свободата на пазарите и демокрацията губят подкрепа в по-напредналите страни в преход. Причината се крие в това, че при тях бяха регистрирани по-остри спадове в сравнение с рецесиите от началото и средата на 90-те години“, посочват от ЕБВР.

В западните страни едва около 11 на сто от домакинствата посочват, че са намалили консумацията на храни заради кризата. В Източна Европа подобна информация дават 38% от участвалите в проучването на ЕБВР.

Докато едва 4 на сто от западноевропейските домакинства съобщават за отлагане или дори пропускане на медицинско лечение заради кризата, цели 13 на сто от домакинствата в ЦИЕ признават за подобни проблеми.

Освен това в Централна и Източна Европа делът на домакинствата, които закъсняват с плащането на сметките си е двойно по-голям в сравнение със Западна Европа, показва докладът.

Ситуацията на пазара на труда в ЦИЕ също е доста по-негативна от тази в западните страни. Съкращенията са повече, а пък парите, получени от работещи в чужбина роднини и приятели са по-малко.

Все пак демокрацията не губи позиции навсякъде. При относително по-слабо развити страни, каквито са Грузия, Казахстан, Беларус и Армения, подкрепата за демокрацията се увеличава през последните години, твърдят от ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още