IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томас Майер: Паралелна валута може да помогне на Гърция

Според главния икономист на Дойче банк такава валута би позволила на страната да девалвира курса на еврото, без да излиза от еврозоната

08:30 | 22.05.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният икономист на Дойче банк Томас Майер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният икономист на Дойче банк Томас Майер. Снимка: Ройтерс

Главният икономист на Дойче банк Томас Майер смята въвеждането на гръцка паралелна валута за възможна или дори спасителна операция. "Геврото", както Майер назовава тази валута (от гръцко евро - бел. ред.), ще служи за национално разплащане и за плащане на жизненоважния внос, а стойността му ще е най-много наполовина на тази на еврото, пише Wall Street Journal.

Майер очаква следващото гръцко правителство да бъде създадено от онези партии, които се противопоставят на програмата за икономии на тройката от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Той обаче не смята, че европейците могат да принудят Гърция да се откаже от еврото, нито самите гърци ще напуснат сами еврозоната.

И пълно спиране на всички помощи той счита за малко вероятно заради опасенията от разрушителните ефекти. „Ние вярваме, че е по-вероятно обслужването на дълга и на банковия сектор да продължи да се поддържа, но не и разходите на правителството", казва Майер. 

Според икономиста тогава правителството ще започне да изплаща задълженията си с търговски ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU), които ще издава в очакване на следващите постъпления от помощи, и които скоро ще се превърнат в ядрото на паралелна валута.

„По този начин еврото няма да бъде заместено изведнъж, а чрез финансов инструмент, който ще наподобява характера на паралелна валута. Подобен бавен и частичен процес на излизане от еврозоната би бил по-малко вреден, отколкото тези варианти, които се дискутират в момента, аргументира се Майер.

Стойността на "геврото" по негово мнение ще е по-малко от половината от тази на еврото. Валутата според сценария на Майер бързо ще получи статута на валута във вътрешността на Гърция, с която ще бъдат извършвани по-голямата част от сделките на вътрешния пазар, включително и изплащането на заплати. И най-важният внос ще се плаща с "гевро". Като последица от този процес според Майер ще бъде това, че гръцките износители ще намалят цените си и по този начин могат да си възвърнат конкурентоспособността си.

Изводът на икономиста: „Ако разумът надделее, Гърция може да остане официално в паричния съюз. В бъдеще страната сама ще може да реши въпроса дали и в какъв срок „геврото“ да стане твърда валута, която да е стабилна спрямо еврото".

Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
zdravkog
преди 11 години
Гърция вече е преминала първия банкрут както ние с Луканов. Чакат я поне още 2. С продължителен още поне 5-7 годишен спад. Те си мислят, че като не пратят дълговете положението им ще се облекчи... Кредиторите имат такава система , че тежестите от неплащането може да са по-големи от тежестите по плащането...И тъй като са ни на близо ще следим с интерес какво става там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Не е важно името - драхма или ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Абе идеята ми беше да миряса.. евентуално... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
opalaa
преди 11 години
Е какво е различно освен че не си я казват Драхма.Само името ли.Пак девалвация и трай коньо за зелена трева да догони еврото и пак да стане конвертибилно.Geuro или драхма се казва се тая.Некой трябва да плаща , та ако ще и гръцки долар да го нарекат.Май ще ни гонят гърците да купуват стабилни левове на черен курс.Банката ще каже че 1 Geuro = 1 Евро = 1.95583 Лева ама на черно ще е 5 Geuro = 1 Евро = 1,95583 Лева или 2,5 Geuro = 1 Лев , поне в началото а после ще стане 3.000 Geuro = 1 Евро както беше през 1997г. Гърците още живеят през 1989г.Още не ги е призовал поредния временен министър-председател : За Бога Братя не купувайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
krasi0
преди 11 години
Просто да добавят филтър по потребител и в коментарите на статиите, какъвто има във форума. Ама кой да се сети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Господ да пази Инвестор от пригодните и непригодни статии и теории на Ванката Митев. Моля Ви, поне Вие ни спестете това мъчение да четем безумния спам за златните, незлатни пари, грешките и разните му дефектирали начини на управление. Имам богато въображение, но не мога да си представя, колко болен мозък човек трябва да има за да измисли тези неща, а отделно всеки ден да ги пуска като спам по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
г-н Митев ще се пробвам, като човек да Ви го кажа. Без значение дали е правилно или не това, което казвате, повтаряйки го до безкрай няма да помогне на никой, а само дразни останалите форумци. Когато едно и също нещо се праща и препраща постоянно то е "спам". Моля ако искате да участваме заедно в дискусията, нека да е в добър тон. Всички знаем вашето мнение. Предлагам ви следното. Понеже много държите на следното, напишете една подробна статия на това как точно, с най-малки подробности би могла да се премахне грешката. Говоря съвсем технически, не общо. Примерно кой закон трябва да се промени, как да се промени, как да се преобразува държавното управление така, че то да работи безпроблемно със "незлатни" пари, или обратното, как парите да станат само "златни" или там точно каквото казва вашата теория. Но БЕЗ общи приказки за пригодно и непригодно. Пратете статията на Инвестор, да я прегледа и ако той реши да я публикува, и нека всички дискусии по този казус останат само под нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
Ако гърците го направят както трябва, много други ще ги последват. Съдя от община Вьорг в Австрия, която през 1935 въвела общински пари с такса за ползването им. Плащала с тях и понеже имали такса, всички гледали да се оттърват от общинските пари. В резултат тези пари направили 2,5 пъти по-голям оборот от обикновените. За една година безработицата паднала с 25%, понеже парите били общински и действали като защитен механизъм на общината - предпочитали се местни доставчици.На следващата година 300 общини искали да въведат системата и естествено централната банка се намесила и ги съдила за нарушаване на монопола и.Иначе гърците и в момента правят нещо подобно - държавата раздава валчери за щяло и нещяло. толкова са много, че даже искат да ни плащат износа с тях :)..., но ние се опъваме :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 11 години
При условия на сегашната държавна финансова грешка, паралелната валута ще помогне на Гърция да продължи развитие на стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Да не забравяме че в момента и в България има две паралелни валути : лев и евро . А иначе идеята е единствения вариант за излизане на Гърция от евро зоната без мащабна банкова криза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още