fallback

Exxon се отказва от сондажите за шистов газ в Полша

Резултатите от тестовите сондажи на компанията показаха, че залежите не са достатъчни за промишлено производство

11:52 | 18.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Exxon Mobil се отказва от проучванията за шистов газ в Полша, след като резултатите от тестовите сондажи на компанията показаха, че залежите не са достатъчни за промишлено производство, предаде Ройтерс, като се позова на информации, публикувани в полското издание Gazeta Wyborcza.

Вестникът цитира говорител на полския клон на американския енергиен гигант, според който от Exxon са взели решението, след като са анализирали внимателно резултатите от два пробни сондажа.

Още през януари от компанията, която притежава 6 разрешителни за проучване и добив на шистов газ, съобщиха, че ще преразгледат възможностите си сондиране в Полша, след като първите два кладенеца не оправдаха очакванията.

През март пък полското правителство намали очакванията си за резервите на страната от шистов газ до 346 от 768 млрд. куб. м, което е около една десета от предишните оценки за природните запаси.

Това покоси надеждите на Европа за намаляването на зависимостта й от руския природен газ.

Варшава има сключени договори за проучване и добив на шистов газ с Chevron, ConocoPhillips, Marathon и други. Полското правителство обаче наскоро реши да обложи индустрията с данък.

В началото на годината Агенцията за вътрешна сигурност на Полша арестува 7 души по подозрения в корупция около издаването на разрешенията за проучване и добив на шистов газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 08.09.22 г.
fallback