IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на шистовия газ в Европа се оказва под въпрос

Залежите в Полша могат да се окажат по-малки от очакваните, а освен това рентабилността на добива далеч не е сигурна

20:35 | 26.03.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шистов кладенец на Chevron в Полша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шистов кладенец на Chevron в Полша. Снимка: Ройтерс

Надеждите за бум в добива на шистов газ в Европа изглеждат попарени на фона на проблемите, които изпитват компаниите концесионери в Полша, пише Bloomberg.

Въпреки че добивът на шистов газ може да помогне на Полша да понижи зависимостта си от доставките на руски газ, както и да понижи енергийните си разходи, правителствено предложение за данък върху индустрията заплашва да ограничи потенциалните инвестиции в новата технология.

Провалът на два кладенеца на Exxon Mobil Corp също допринесе за охлаждане на оптимизма, накарал дузина компании да кандидатстват за лиценз за проучване и добив на газ в страната.

Миналата седмица полското правителство обяви, че резервите от шистов газ в страната може да се окажат по-малки от очакваните. В същото време цената за разработване на кладенец в Полша се оказва три пъти по-висока от тази в САЩ.

„Добивът на шистов газ в Полша ще е по-труден от този в САЩ, тъй като страната тепърва трябва да изгражда инфраструктурата, която в САЩ вече е налице“, казва Лаура Лопачер, анализатор на Jefferies International Ltd. в Лондон. „Знаем че в Полша има газ, но не сме сигурни, че той може да бъде извлечен на комерсиални цени“.

Exxon, Chevron Corp. и ConocoPhillips имат лицензи за добив на газ в Полша. Първоначалните очаквания бяха, че добивът в източноевропейската страна ще достигне размери, сходни с тези в САЩ. През последните години Съединените щати се превърнаха в най-големия производител на синьо гориво в света.

Според щатската енергийна агенция (EIA) залежите на газ в Полша достигат 5,2 трлн. кубични метра – количество достатъчно, за да задоволи нуждите на страната за следващите 300 г.

По-голямата гъстота на населението в Европа и силното природозащитно движение правят добива на шистов газ по-труден отколкото в САЩ.

Франция и България забраниха хидравличното извличане на шистов газ – противоречивата нова технология, използваща големи количества вода и химикали.

„Съществуват много различия между Полша и САЩ, както по отношение на геологията, така и по отношение на концентрацията на депозитите“, казва Аркадиус Уик, директор за енергийния сектор на Fitch Ratings.

„Технологията трябва да се калибрира за местните условия и цената вероятно ще е по-висока“, посочва той.

Миналата седмица Полският институт по геология понижи прогнозата си за резервите от газ в страната с 85%, позовавайки се на данни, събирани до края на 80-те години.

Последните проучвания също разочароват. През януари Exxon обяви, че два проучвателни кладенеца на компанията не са дали задоволителни резултати, което означава, че добивът от съответните находища не е рентабилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Това с шистовия газ ще се окаже най-голямата партенка на янките. Дано все пак са останали малко мислещи хора в България и да не ни насадят на този ***, че ще стане като с тока: "Диверсификация, не ви трябва руски уран, откажете се от АЕЦ, затворете и този, дето имате, ние ще ви правим ток от вашите си въглища и от вятър, енергийна независимост... блабла... и после - група "Олеле!". Ама токът от вятър бил по левче, щото турбините били скъпи! Въглищата от МИ били евтини, ама американските пещи и турбини били от чисто злато, а сероочистващите филтри - от платина! Аууу, забравихме да ви кажем за квотите за въглеродни емисии - еми и те не са евтини... та хайде и тук токът по левче за квч... Некой разбра ли, че новото увеличение на природния газ не е заради руснаците, а заради местния добив на "Мелроуз Резорсиз" - те са поискали 30% нагоре, че им била много ниска печалбата! А Шеврон дали ги гони повече алтруизъм?Старите българи на това му викат: "Изпусна питомното, сега ще гони дивото!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Лакомията убива най-добре. И в България в началото говореха за резерви за 300години, после станаха 50г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
"Shit"-ов газ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Миналата седмица Полският институт по геология понижи прогнозата си за резервите от газ в страната с 85%"Нищо работа - "само" с 85%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Шистовия газ е коз на янките , искам да видя израженията на лицата на разни европейски тарикати - другаря Марио Драги ,, другарката Меркел, другаря - господин Саркози и цялата глутница от псевдоевро лидери , КОГАТО янките изстрелят цената на енергията 5 стъпки нагоре и предизвикат хиперинфлация. Народа ще тръгне да си тегли парите от банките , за да ги похарчи за нещо и спасените гръцки банки първи ще се озъбят със здраво залостени порти за посетители. Не че другите банки в Европа и Германия са по недостойни мавзолеи на скъпото евро..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Природните ресурси в Русия се намират в Сибир най вече , доста рехаво населен и е руски.Китай ще се приземи със свободно падане и много ще боли , защото и там както са изградили индустрията на свръхголеми парчета не са маневрени и адаптивни за едно свиване на потреблението. Неизбежно е китайците да не им хване окото Сибир и как могат да го населят, лепне им направо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Земната *** е на слоеве. Което не се намира плитко, може да лежи дълбоко, а, ако го няма на дълбоко, може и по-дълбоко да е. Ако не е достъпно по една технология, може, по друга да стане - друг въпрос, че "некои другари тамЪ" още не могат да разберат ефекта на спускане работните хоризонти "едно стъпало надолу". Никой не казва, че е лесно но, какви богатства /може да/ има там, бедна ви е фантазията. Най-големият майтап става в Русия, която си е пренебрегнала интензивните възможности за развитие, и още се мисли за свръхсила. Като габарити- да, така е но, като организираност, мобилност, практичност - да ме прощава, никаква я няма.Жалко, там живеят хубави хора. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още