IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи перспективата пред рейтинга на Гърция

Промяната отразява риска от ново понижение на кредитния рейтинг, ако Гърция не е в състояние да получи следващия транш по спасителната помощ, посочва агенцията

08:40 | 08.08.12 г. 1
S&P понижи перспективата пред рейтинга на Гърция

Standard & Poor’s (S&P) понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Гърция от стабилна на негативна, предаде Bloomberg.

Рейтинговата агенция може отново да понижи рейтигна на южната ни съседка в близко бъдеще заради опасенията около влошаващата се икономика и вероятността страната да се нуждае от допълнителна спасителна помощ.

“Промяната отразява риска от ново понижение на кредитния рейтинг, ако Гърция не е в състояние да получи следващия транш по помощта от Европейския съюз и Международния валутен фонд”, посочват от S&P.

По оценки на агенцията Гърция може би ще има нужда от допълнителни 7 млрд. евро още тази година, тъй като се очаква брутният вътрешен продукт на страната (БВП) да се свие с още 11% през 2012 и 2013 г.

В съобщението на агенцията пише още, че са установени редица дефицити, които обаче се дължат на отлагането на изпълнението на някои от мерките за икономии заради изборите. В резултат на тези пропуски обаче икономиката на Гърция допълнително е отслабнала, а събираемостта на данъците изостава заради неосъществената данъчна реформа.

Вчера гръцкият финансов министър Янис Стурнарас коментира пред репортери в Атина, че правителството трябва да обмисли допълнителни съкращения на заетите в публичния сектор.

Коментарите на Стурнарас обаче бяха подложени на сериозна критика от политическите лидери на коалиционните партньори. Фотис Кувелис, лидерът на гръцката демократична левица, заяви, че е категорично против идеята за още съкращения на държавни служители.

Социалистът Евангелос Венизелос допълни, че Гърция трябва да избегне съкращенията, защото и без това има сериозен проблем с безработицата. “Този план е пълно фиаско”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Скоро ефекта от опростените 100 милиарда ще се изчерпи и Гърция ще е в безизходица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още