IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция обяви, че финансовите й резерви се изчерпват

Трудно е да се определи докога ще стигнат, тъй като това зависи от изпълнението на бюджета, заяви зам.-министърът на финансите

16:04 | 31.07.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Гърция обяви, че финансовите й резерви се изчерпват

Гърция бързо изчерпва кешовите си резерви, докато очаква поредния транш от спасителната помощ, отпускана от международните кредитори на страната, заяви гръцкият заместник-министър на финансите Христос Стекурас пред държавната телевизия NET, цитиран от Ройтерс.

„Кешовите резерви са почти нулеви. Рисковано е да се определи докога ще стигнат, тъй като това винаги зависи от изпълнението на бюджета, приходите и разходите“, каза Стекурас. „Но определено сме на ръба, не получихме транша от спасителната помощ, който бе необходим, а има и предстоящ проблем с облигации на Европейската централна банка, чийто срок на погасяване изтича на 20 август“, добави той.

Гърция на няколко пъти досега избегна фалита в последния момент, като правителството приложи номера със задържане на плащанията към някои доставчици и емитиране на съкровищни бонове, преди да пристигне поредния транш от спасителната помощ.

Европейските партньори на страната многократно обещаха, че страната ще има достатъчно средства през август, когато трябва да изплати 3,2 млрд. евро по облигации, но подробностите за финансирането все още не се разкриват.

Ако средствата не пристигнат, Гърция ще остане без пари за плащане на ежедневните обществени разходи - от заплатите на полицаите и останалите обществени служители до пенсиите и помощите за безработни.

Страната е изцяло зависима от европейските си партньори и Международния валутен фонд, които през последните седмици увеличиха напрежението чрез изисквания за допълнителни мерки за икономии на стойност 11,5 млрд. евро за периода 2013-2014 г.

Освен това в Атина в момента се намира мисия на кредиторите, която оценява напредъка по вече съгласуваните мерки на строги икономии.

Гръцките политически лидери все още не успяват да се споразумеят за мерките на стойност 11,5 млрд. евро, а мисията на кредиторите обяви, че ще остане в страната, докато източниците на средства не бъдат открити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
В голяма грешка сте всички. Гърция е в този капан поставен от американските инвестиционни банки. Сега ще трябва да промени рестриктивната си политика за застрояване на крайбрежието за да могат глобалните инвеститори да я превърнат в един " Слънчев Бряг". А дълговете ще им ги опростят. Те ще останат за сметка на ЕС. Затова имат спестявания, защото парите от туризма остават в гражданите. Това не могат да им простят. Погледнете Българското Черноморие и си задайте въпроса има ли пари там за местното население, освен като наемни работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
rainmaker
преди 11 години
"Европейските партньори на страната многократно обещаха, че страната ще има достатъчно средства през август,...."Лоши, лоши партньори! Да оставят бедните гърци без пари! Възмутително!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Само с пари няма да стане. Трябва им диктатура. Някой Вълкос Червенис или Теодорос Живкос. Иначе и тези пари ще потънат в бюрократичната демокрация и пак ще са на кота 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
sasho7777
преди 11 години
съгласен съм с теб Мави, но ако гърците все пак не успеят, може ние като добри комшии да им услужим с нашите спестявания, не е никакъв проблем.Все пак никой не иска да гърците да се разделят с охолния си начин на живот...Аз лично като видя някой грък на улицата с по-малко от 300 евро в джоба, веднага бъркам и му давам поне още толкова...Жал ми е да ги гледам без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"Гръцките политически лидери все още не успяват да се споразумеят за мерките на стойност 11,5 млрд. евро, а мисията на кредиторите обяви, че ще остане в страната, докато източниците на средства не бъдат открити."Аз ще им подскажа - да търсят под дюшеците! Имат официални депозите в гръцки банки за над 200 млрд. Сигурно още толкова в чужди и из офшорки!Тук ме набедиха за комунист, та ще предложа и малко от опита на нашите червени след войната, когато държавата е на фотосинтеза: Облигационен заем от народа на страната! Последните облигации, които баща ми беше купувал през 50-та г.,му ги платиха някъде през 70-те. Чувал съм, че всички работещи и имащи някакви средства са кредитирали с налични пари държавата. !00% са се минали в очите на идеолозите тук, но от 50-та до 70-та г. България става неузнаваема и по някакъв друг начин се е отплатила за жертвите.Да се бръкнат гърците в частните си джобове, защото кой знае каква част от тези влогове са пълнени с потъналите милиарди на кредиторит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още