IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас: Гърция навлезе в своята Голяма депресия

Страната отново приковава вниманието с невъзможност да изпълни ангажиментите, които е поела

12:08 | 23.07.12 г. 5
Самарас: Гърция навлезе в своята Голяма депресия

Премиерът на Гърция Андонис Самарас коментира пред бившия американски президент Бил Клинтън, че страната му е изпаднала в Голяма депресия, подобна на тази в Америка от 30-те години на миналия век, предаде Ройтерс.

И тази година гръцката икономика ще регистрира спад. Страната е в рецесия вече пета поредна година и не може да се съвземе икономически заради мерките за икономии, наложени й от международните кредитори.

В тази връзка Бил Клинтън разкритикува действията на „тройката“ и каза, че Гърция ще успее да изплати дълговете си само ако се възстанови икономиката на страната.

Проблемите отново поставят Гърция центъра на вниманието, тъй като тази седмица кредиторите на страната ще преценят колко далеч е Атина от изпълнението на спасителната програма, пише Bloomberg. Утре инспектори на „тройката“ - Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международният валутен фонд (МВФ), пристигат в Атина, за да направят обичайната финансова ревизия.

Засилват се опасенията, че Гърция няма да изпълни ангажиментите си, заради което държавите от еврозоната няма да искат да наливат повече спасителни средства и страната ще бъде оставена да фалира.

Международният валутен фонд, който още през март предупреди, че няма да се ангажира с повече пари за спасяването на Гърция, ще вземе решение за изплащането на следващия транш за страната в края на август въз основа на доклада на „тройката“, съобщават за агенцията двама служители на фонда, пожелали анонимност.

Германското издание Der Spiegel съобщи вчера, че МВФ ще спре да изплаща неговия дял от спасителната помощ за Гърция, като се позова на анонимни представители на европейските власти. Така обаче страната ще изпадне в несъстоятелност още през септември.

Изданието съобщава, че на „тройката“ вече й е ясно, че Гърция няма да постигне договорените в спасителната програма фискални цели. Това означава, че страната ще има нужда от между 10 и 50 млрд. евро допълнителна помощ, която обаче МВФ и някои от държавите от еврозоната не са склонни да отпуснат.

Гърция се изправя и пред ново предизвикателство до месец – предстои страната да направи плащане по дълга си, като по-голямата част от средствата ще отидат към ЕЦБ.

Същевременно Германия втвърди позициите си по въпроса с предоговарянето на спасителната програма за Гърция. Министърът на външните работи на Германия Гидо Вестервеле коментира пред Hamburger Abendblatt, че коалиционният партньор на Ангела Меркел - Свободната демократическа партия, няма да приеме опитите на Гърция да направи „основен ремонт“ на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 0
stat counter
преди 11 години
По въпроса за Бил се сещам за един стар виц: на въпроса на кого би си оставил дъщерята един американец отговорил - със сигурност на Буш. А на въпроса на кого би оставил икономиката на страната отговорил - със сигурност на Бил;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Абе тя че не ги изпълнява - не ги изпълнява. Ама па какво ли щеше да бъде ако ги изпълняваше? Те гърците за където са тръгнали там и ще стигнат със или без мерки за икономии. Въпросът е, че ако вместо да шикалкавят и отлагат проблема можеше да се стегнат и така може би щяха да имат някакъв шанс. Сега рискуват да се забият в такава дълбока дупка, от която излизане няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
"Страната е в рецесия вече пета поредна година и не може да се съвземе икономически заради мерките за икономии, наложени й от международните кредитори." Това твърдение е НЕВЯРНО. Гърция не се възстановява, защото НЕ изпълнява плановете за икономии. Сверка другите статии из инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Целият цирк с Гърция си е една американска схема и един ден ще се отчете, че пак е използван старият техен номер с Троянския кон, този път - срещу ЕС. Ако са направили сделка, гърците ще си получат наградката от янките, а Германия и Франция пак ще се възстановяват след опустошенията според нов американски план Маршъл или може би Петреъс... хаха!Само се питам ние какъв ще го рупаме? Пак при победените... хаха! И боя отнесохме, и солта изядохме, и парите ни взеха! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"В тази връзка Бил Клинтън разкритикува действията на тройката и каза, че Гърция ще успее да изплати дълговете си само ако се възстанови икономиката на страната."Били е типичен американец и като такъв не може да мисли различно.Всички там сякаш са излезли от матрица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още