IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е заплашена от фалит през септември?

МВФ е сигнализирал пред водещи политици от еврозоната, че ще прекрати помощта си за страната

12:39 | 22.07.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) не иска да участва в по-нататъшната подкрепа на заплашената от фалит Гърция, пише днес германското списание Spiegel.

Това е било заявено от високопоставени представители на ЕС, пише списанието в неделя. В момента "Тройката" от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ проучва до каква степен страната е изпълнила ангажиментите за реформи. Страната се надява през август и септември да получи финансови инжекции в размер на 12,5 млрд. евро.

Атински източници заявиха наскоро, че на 26-и юли "Тройката" ще се върне в Гърция. Инспекторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ са напуснали страната на 9-и юни непосредствено преди срещата на европейските финансови министри, като според Андонис Самарас са обявили, че Гърция отново пропуска целите за спестяване и трябва да ускори реформите.

Гръцкото коалиционно правителство пое властта през юни с ясната цел да предоговори сроковете за обвързаните с финансовата помощ спестовни цели. Идеята е крайните срокове да бъдат изместени с 2-3 години и така 11,5 млрд. евро да бъдат спестени до 2015 - 2016 г.

Гръцкото общество няма да може да понесе допълнителни мерки, аргументира се правителството. Според предварителни очаквания икономиката на страната и през тази година ще отчете спад от почти 7%.

Ако страната получи повече време за изпълнение на наложените цели, това според Spiegel ще струва на „Тройката“ допълнителни средства между 10 и 50 млрд. евро. Много правителства от еврозоната обаче вече не са съгласни да плащат повече за кредити на Гърция. Освен това страни като Холандия и Финландия са обвързали участието си в помощта за Гърция именно с участието на МВФ.

Гърция може да излезе от зоната след старта на ESM?

Оттеглянето на Гърция от валутния съюз ще бъде контролирано, пише още германското издание. За да се сведе до минимум въздействието, правителствата от ЕС ще изчакат поне стартирането на новия спасителен план ESM. Той обаче все още не може да стартира дейността си заради текущи конституционни проблеми в Германия. Решението на Федералния конституционен съд се очаква на 12-и септември.

През август ЕЦБ може да помогне краткосрочно на Гърция. Вместо да изплати, както бе договорено, 3,8 млрд. евро на Европейската централна банка, Гърция може да издаде краткосрочни държавни облигации, които страната да продаде на своите собствени банки. Те от своя страна биха могли оставят тези т. нар. T-Bills като обезпечение в ЕЦБ за сметка на нови кредити.

Всичко за икономиката на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
krasivata
преди 11 години
Мисля, че Гърция ще фалира много преди това, ама да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
А колкото до страданията на гръзкия народ, нека бъдем малко реалисти - през април централната им банка скимтеше, че за 1-вото тримесечие са изтеглени 36 млрд. евра от депозитите в гръцки банки и останали "само" 166 млрд. Значи в началото на годината са имали над 200 млрд. спестявания. Ама те теглят и местят в чужди банки вече от 1 година и повече. Плюс това вероятно доста гърци са си имали и влогове в чужди банки! Можем ли да допуснем, че 11 милионното население на Гърция всъщност има скътани из разни банки над 300 млрд., а може би и доста повече? Ако да, ето къде са онези кинти, дето имат да връщат и които казват, че не могат и по-точно - не искат!Вие ако бяхте ЕС или МВФ, как бихте процедирали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Аз предполагам, че има гърци, живеещи в Щатите, които са достатъчно богати, за да имат силно влияние над процесите в Гърция и вероятно те подръпват някои струни и помагат да се върти кормилото във вярната посока. Също така вероятно това е сделка с някого зад океана и там те получават съответен дивидент.Обикновено нищо не е така, както изглежда! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Само един играч в тази каша има силата и ресурси да манипулира и направлява, процесите, преследвайки свои цели - САЩ! Ако се замислиш какви са стратегическите цели и страхове на тази държава, започва да се изяснява картинката. Янките искат глобален контрол върху енергийните ресурси и глобално господство на долара в световната икономика. Всеки, който посяга на тези две свещени крави, бива смачкан. Саддам и Кадафи посегнаха и на двете, ЕС за сега само на долара и затова още не е изкормена с военни средства, но пък ще бъде смазана икономически и в следствие на това ще бъде много послушна и лоялна, когато започне колямата пукотевица. Къде? Кой заплашва и в двата аспекта САЩ? Китай и Русия. Но първо Иран, защото и за двете там ударът ще е много болезнен.Гърция е просто едно парченце от пъзела ЕС, тя има задачата да мачка еврото и за сега добре се справя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
И тя е, ..?......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Никой нищо няма да ни сипе, защото не сме в ЕЗ и най-вече, защото не сме взели сума ти заеми заради, които могат да фалира цялата ЕЗ. А кризата ни в момента е повече от сериозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
stanislavnba
преди 11 години
ще е по добре за нас ако и ние влезем в по сериозна криза та да ни сипят още малко европейски парички :), в Гърция най хубавото е че буквално раздават парите на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Защо ли отново се 'чува' манипулаторски глас...И от къде идва той..Да обърнем внимание НЕ точно на това което казва, за да разберем истината от която ни отклонява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
идва неизбежното...рестарт....при това глобален....първо в европа , после в останалия свят...хипер....и.....рестарт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
Фалира ли Гърция след нея ще има верижна реакция от фалити , и единственно Германия ще фалира адски тежко. Много погрешни са дейсквията на инвеститорите , доверието в икономика с фалшив пазар за индустриалното си прозиводство не само че няма да се оправдае, но ще разори инвеститорите допускащи тази грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още