IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ ще предостави на Гърция 1,4 млрд. евро до 2015 г.

Парите са предназначени за малки и средни предприятия, които да помогнат на икономиката да се възстанови

19:13 | 21.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Банков офис на Piraeus Bank в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банков офис на Piraeus Bank в Атина. Снимка: Ройтерс

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави на Гърция до 2015 г. над 1,4 млрд. евро, за да вдигне на крака икономиката на изпадналата в криза страна, предаде AFP.

Парите трябва да се предоставят в гаранционен фонд за малки и средни предприятия, съобщи гръцкото правителство след посещението на главния изпълнителен директор на банката Вернер Хойер. Освен това банката ще помогне на Атина да завърши серия от магистрални проекти, които са били прекратени от участващите компании в контекста на кризата с гръцкия дълг.

Според министрите на финансите и на развитието Янис Стурнарас и Костис Хадзидакис участието на банката в икономиката на страната се очаква да нарасне възможно най-скоро. 

Очаква се споразумението между банката и гръцките власти да бъде подписано в следващите дни, заяви Стурнарас. Гаранционният фонд за малки и средни предприятия ще съдържа до януари първоначално 600 млн. евро, в края на 2013 г. сумата трябва да нарасне до 1 млрд. евро, а през 2015 г. - до 1,44 млрд. евро.

Частният сектор на Гърция е с пресъхнали финанси заради петата поредна година на рецесия, а банките на практика почти спряха кредитирането заради финансовата криза. Според Стурнарас през тази година ЕИБ е предоставила като кредити едва 10 млн. евро на гръцки компании, след като през май сериозната политическа криза доведе до двойни парламентарни избори.

През април пък имаше спекулации, че в споразуменията с Гърция ЕЦБ ще въведе и „клаузи за драхми“ - в случай, че Атина напусне еврозоната. В събота обаче Стурнарас поясни, че банката ще изплаща всички кредити само в евро.

Всичко за икономиката на Гърция четете в Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още