IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство ще търси мостов кредит

"Тройката" ще реши в края на месеца дали да продължи да плаща траншовете за Атина по втората спасителна програма заради трудностите да се приложат нови икономии

19:52 | 17.07.12 г.
Гръцкото правителство ще търси мостов кредит

Коалиционното правителство на Гърция ще търси мостов заем, за да закърпи положението в бюджета, докато намери начин да съкрати разходи за 11,7 млрд. евро и да успокои международните кредитори, предаде Ройтерс.

Това е съобщил за агенцията източник от гръцкото финансово министерство, пожелал анонимност.

Новите мерки за икономии трябва да бъдат представени на 24 юли пред инспекторите на европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ), допълва агенцията.

Членовете на гръцкия кабинет и висши държавни служители провеждат ежедневни срещи и търсят начини да свият държавните разходи. Новите мерки за икономии трябва да бъдат изпълнени до края на 2014 г.

“Тройката” вече врътна кранчето на Гърция и спря текущите плащания по втората спасителна програма на страната. Резултатите от следващата мисия, която ще оценява финансите на страната, ще определят дали международните й партньори ще продължат да й помагат финансови, или ще я оставят да фалира.

Малко са обаче приемливите възможности за съкращаване на разходите, които би могла да намери и без това крехката гръцка коалиция. В предизборната си кампания управляващите партии обещаха да не съкращават държавни служители и да не намаляват повече пенсиите и заплатите в публичния сектор.

Все пак министърът на вътрешните работи обеща, че плановете за икономии в ресорното му ведомство няма да засегнат хората.

Гърция се провали в изпълнението на фискалните цели, договорени с международните кредитори на страната. Липсата на постоянно правителство между изборите през май и юни стопира приватизацията, както и работата по изпълнението на договорките с партньорите на страната.

Данните показват, че данъчните приходи за първото полугодие са с почти 1 млрд. евро под заложената в бюджета на Гърция цел. Агенцията за приватизация наскоро също предупреди, че няма да изпълни плана си за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още