IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и международните й кредитори заговориха на един и същи език

Вместо да предоговарят спасителната програма, управляващите ще се съсредоточат върху постигането на окончателното споразумение за новите бюджетни съкращения

11:51 | 06.08.12 г. 1
Гърция и международните й кредитори заговориха на един и същи език

Гърция и международните й кредитори се споразумяха за необходимостта от засилване на политическите усилия за подпомагане на икономиката и изпълнение на договорките от спасителното споразумение, предаде Bloomberg.

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ) се срещнаха вчера с финансовия министър на Гърция Янис Стурнарас, след като приключиха мисията си в страната, която започна на 24 юли.

Изходът от преговорите между кредиторите на Атина и правителството ще определят дали страната ще получи остатъка от спасителните средства (240 млрд. евро).

"Дискусиите за изпълнението на спасителната програма бяха продуктивни и се наблюдаваше общо съгласие относно необходимостта от засилване на политическите усилия за постигане на фискалните цели“, коментираха от т. нар. „тройка“. Инспекторите на трите институции ще се върнат в Гърция през септември, след като изготвят доклада си, за да продължат разговорите с управляващите.

Представителят на МВФ Пол Томсън коментира, че инспекторите са установили прогрес в Гърция при изпълнението на договорките в замяна на спасителното финансиране.

Според него Гърция изпълнява всички условия, за да получи следващия транш по спасителната програма, но окончателно решение за плащането ще бъде взето през септември.

Засега обаче обещанието на гръцкия премиер Андонис Самарас да предоговори условията по спасителната програма за страната няма да бъде изпълнено. Вместо това властите в Атина ще се съсредоточат върху постигането на окончателното споразумение за новите бюджетни съкращения, които предложи гръцкото правителство.

Гръцкото онлайн издание ekathimerini.com подчертава, че благодарение на тези бюджетни съкращения ще бъдат постигнати фискалните цели за 2013 и 2014 г. Това на свой ред ще върне доверието на международните партньори в гръцкото правителство, след като то демонстрира решимост да продължи с осъществяването на необходимите структурни реформи.

Официалните данни за първото полугодие показват, че Атина е на път да постигне целите за бюджетния дефицит за настоящата година, посочва изданието. През първото полугодие дупката в хазната се е свила до 9,9 млрд. евро, докато по същото време на миналата година е била 11,34 млрд. евро.

Изданието отбелязва обаче, че преструктурирането на дълга е повлияло сериозно върху дефицита, тъй като миналата година правителството е трябвало да изплати много повече средства за обслужването на дълга. Тази година разходите за лихви са с около 3 млрд. евро по-ниски заради замяната на облигациите.

Първичният дефицит на Гърция, който изключва разходите за лихви, през първото шестмесецие се е свил до 490 млн. евро от 4 млрд. евро по същото време на миналата година, посочва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Трябва много повече от говорене на един и същ език.Действия моля.....Чакам да видя едни мързеливци да се напънат да работят а не само да мислят как да окрадат съгражданите си от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още