IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Welt: ЕЦБ спасява Гърция от фалит чрез осигуряване на спешни заеми?

Ограничението от 3 млрд. евро за гръцки съкровищни бонове, които централната банка на страната може да приема като гаранция, е било увеличено на 7 млрд. евро

14:46 | 04.08.12 г. 14
Welt: ЕЦБ спасява Гърция от фалит чрез осигуряване на спешни заеми?

Европейската централна банка е спасила Гърция от фалит за известно време чрез осигуряване на междинно финансиране под формата на допълнителни спешни заеми за гръцкото правителство, съобщи германският вестник Welt, цитиран от Ройтерс.

Управителният съвет на ЕЦБ се е споразумял на заседанието си в четвъртък да увеличи горната граница на гръцки съкровищни бонове, които централната банка на страната може да приема срещу отпускането на  спешни заеми, посочват от германското издание.

До момента гръцката централна банка можеше да приема съкровищни бонове само до 3 млрд. евро като гаранция по програмата за спешно ликвидно подпомагане, но от финансовата институция са помолили това ограничение да бъде вдигнато до 7 млрд. евро, подчертават от Welt, позовавайки се на източници от централната банка. От германския вестник твърдят, че искането е било одобрено.

Този ход трябва да даде достъп на гръцкото правителство до допълнителни фондове на стойност 4 млрд. евро, което трябва да осигури достатъчно финансиране за страната, докато международните ѝ кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка разрешат отпускането на поредния транш от спасителната помощ през септември, изтъкват от изданието.

Оттам добавят, че от ЕЦБ са отказали коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Единствено възможен е първия вариант - отнася го този който е поел риск . ДЦК - вече доста рискови са. Чрез пенсионните фондове пак ще ударят всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
това не само не подобрява ситуацията ами напротив.Ясен знак е, че Гърция е дефакто фалирала и всички се правят на приятно разсеяни с оглед да запазят статутковото и второ показва колко е непрозрачна общата банка на всички 17 членки на ЕЗ. Абсолютна загуба на доверие в институциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Истината е само една, изхода е само един но никой не го иска, това е дефлацията, всичко останало само води до моментно подобряване и дългосрочно влошаване. Това е най-загубения модел. Трябва банковата система да не е толкова задлъжняла, да и най-вече не трябва да има кредитор от последна инстанция - всичко губи смисъл - морален риск, стимулиране на не дисциплинираните, една де регулация в банковия сектор в частност липсата на кредитор от последна инстанция и оставането да фалира, само това ще помогне. Всякакви намеси само увреждат системата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
"държавният дълг на Запада е неспасяем,еврозоната е свръхзадлъжняла и никакви финансови мерки не са в състояние да гарантират нормалното му обслужване, дори да бъде разсрочен за десетилетия. Единственият изход е дългът да бъде заличен. Методите за заличаване са два: отмиване и изтриване; става и комбинация. "Изтриване" значи една по една задлъжнелите държави да обявят фалит, да спрат плащанията по целия си дълг, но тогава трябва да спрат и държавните разходи над размера на приходите (0% дефицит). "Отмиване" означава ЕЦБ да охлаби инфлацията до 10% за всяка от първите 2-3 г. и да обезценява еврото трайно с поне по 6-7% за следващите незнайно колко години напред. И в двата случая някой ще плати цената. И в двата случая ще падне рязко стандартът на живот, а съответна на дълга част от богатството ще бъде отнета от днешните му собственици. Докато днешните нерешителни (а вероятно и неспособни да схванат проблема) лидери на Европа бавят решението, дългът, рискът и лихвите растат. " Е.Хърсев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Пич, цялата криза може да приключи точно за "един миг"! Просто шепа хора трябва да се разделят с илюзията, че някога във времето, ще си вземат нещо, което го няма, ще станат по-малко богати /"на хартия", щото те и даванията им, както и очакваните вземания са "хартиени"/...и край! Всичко приключва и се почва на чисто!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
Цитат: "Явно Меркел все пак ще успее да се пребори загубите да са за тези който са поели риска, а не за данъкоплатците чрез инфлацията ."..........Ама естествено, че този, който се е полакомил за голЕмата печалба, трябва и да си поема риска за лакомията, като просто глътне малко студена водица! Това, за което от месеци говоря, разсъждавайки чисто математически и прагаматично (че всеки дълг, създаден от кухи пари /които пък генерират нови дългове/ в един момент става невъзвращаем, и за да не блокира цялата системата, този дълг просто трябва да се опрости)...лека-полека започва да се реализира...Систетемата: "кредитиране --> растеж --> ново кредитиране...и т.н. до безкрай, и това разпростряно върху цялото общество"- е сбъркана и води точно до това, което вече наблюдаваме 4-а година! Стремежа на все повече хора, да правят пари от пари (т.е. практически от нищото, от въздуха), а не от производство, доведе нещата точно до тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Изключително спорно решение, ако целта е дисциплина и ред в икономиката и финансите на ЕС. Това значи, че Испания и Италия също ще може да разчитат на скрито финансиране чрез механизмите на ЕЦБ. След като Германия и други държави отказаха нови правомощия на ЕЦБ и ЕСФ за финансиране на закъсалите правителства, това е ответна реакция. Бурята на борсите става все по-вероятна, макар отдалечена отново във времето. Да не говорим за политическата буря, когато загубите от ДЦК на закъсалите държави се пренесат през ЕЦБ към все още стабилните членки на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Банковия сектор със сигурност ще се консолидира . В момента има 6000 банки в европа . Големите ще станат още по големи . Явно Меркел все пак ще успее да се пребори загубите да са за тези който са поели риска, а не за данъкоплатците чрез инфлацията . Ще видим - но за сега прогнозите за изгонване на Гърция и девалвация се отлагат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Опрощаването на дългове ще срути банковия сектор .Ликвидността на германските банки е 3 процента ,на френските 4 ! Загуби над този процент автоматично срутва цялата им банкова система .Едва ли искат това обаче.Има някаква уловка .Дали спасяването не се извършва с нови пари ,току -що принтирани ...Тоест чрез опрощаване към скрита инфлация .Има и друго -дори да опростят дълга да стане до 100 процента от БВП на страната ,след две години той пак ще е на същото ниво като сега ...Такъв миш-маш стана .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Интересна новина , значи все пак ще се върви към постепенно опрощаване на дълговете на закъсалите страни а не към инфлационното им размиване - излезе новина че се готви ново преструкториране на гръцкия дълг . Аууууууу финансовия сектор е в траур .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още