IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките политически лидери одобриха мерките за намаляване на разходите

Предложенията на гръцкия премиер са били приети въпреки желанието за удължаване на сроковете за постигането на мерките за икономии

21:02 | 01.08.12 г. 3
<p>
	Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос след заседанието при премиера Андонис Самарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос след заседанието при премиера Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Лидерите на управляващата в Гърция трипартийна коалиция се споразумяха за намаляването на бюджетните разходи за периода 2013-2014 г. с 11,5 млрд. евро, както изискват от страната международните кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съобщи Ройтерс.

„Предложенията на премиера бяха приети от политическите лидери, заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас, визирайки министър-председателя Андонис Самарас и без да дава подробности за съгласуваните мерки.

Лидерът на лявоцентристката партия ПАСОК Евангелос Венизелос, който по-рано заявяваше, че Гърция трябва да поиска от кредиторите повече време за постигане на набелязаните мерки за икономии, се е съгласил с орязването на разходната част на бюджета „в интерес на страната“.

Вчера гръцкият заместник-министър на финансите Христос Стекурас съобщи, че наличните средства, с които се разпорежда правителството на страната, са почти изчерпани.

Още на 20 август Гърция може да обяви фалит, ако не получи поредния транш от спасителната помощ за страната или не успее да набере над 3 млрд. евро чрез емитиране на съкровищни бонове.

Намирането на източници за икономии в бюджета на страната за следващите 2 години бе поставено като условие от кредиторите за отпускането на поредния транш от помощта.

Източници, близки до Самарас, са заявили, че той е дал на политическите си партньори да разберат, че страната няма друг избор, освен да се съгласи с приемането на мерките за икономии и да се опита да предоговори условията по спасителния пакет впоследствие, за което настоява най-много Венизелос. "Той им каза, че всяко друго решение ще доведе Гърция до изолация и може да означава напускане на еврозоната", каза един от източниците, пожелал да остане анонимен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Явно твърдо са им казали, че вече няма да им дадат пари, та гърците са обещали икономии. Че няма да изпълнят нищо, то се знае. И пак ще има - "гръцкото общество не може да поеме нов товар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Ще влязат в пътя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още