IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките лидери са близо до споразумение за бюджетните ограничения

Остава да се съгласува още орязването на разходи за 1,5 млрд. евро, за да бъде завършен пакетът от икономии на стойност 11,5 млрд. евро, пише Ройтерс

11:21 | 30.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцките лидери са близо до споразумение за бюджетните ограничения

Гръцките политически лидери са се споразумели за повечето мерки на строги икономии, изисквани от международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, като им остава да съгласуват орязването на пенсиите и заплатите за последните 1,5 млрд. евро, заяви източник на Ройтерс, близък до преговорите.

Гърция трябва да намери откъде да спести 11,5 млрд. евро през 2013 и 2014 г.

Източник от гръцкото министерство на финансите каза, че мисията на „тройката“, която в момента е в Атина и която трябваше да отпътува до края на месеца, сега ще остане до окончателното съгласуване на плана за икономиите. „Искаме да помогнем и ще останем колкото е необходимо, докато бъде завършен планът“, е заявил ръководителят на мисията Поул Томсен на гръцкия финансов министър, твърди източникът.

Правителството на премиера Андонис Самарас през миналата седмица успя да състави списък с мерки за постигането на икономиите, но трите партии в управляващата коалиция не успяха да се споразумеят за тях и трябва да подновят преговорите днес.

„Политическите лидери не са против никое от предложенията, просто бяха обсъдени и алтернативни, за да бъдат защитени хората с ниски пенсии или доходи в публичния сектор“, заяви източникът, който участва в тези преговори. „Трябват ни мерки на стойност 1,5 млрд. евро, за да завършим пакета от 11,5 млрд. евро“, добави той.

Гръцки медии съобщиха, че „тройката“ обсъжда съкращения на наетите без трудов договор в публичния сектор, таван на пенсиите, орязване на социалните придобивки, ограничаване на данъчните облекчения и по-ниски заплатите за държавните служители, както и увеличаване на възрастта за пенсиониране с една година, за да бъде запълнен недостигът в мерките за икономии.

Решението за новия транш от спасителната помощ, която международните кредитори отпускат на страната, не се очаква да бъде взето преди септември, а финансовото положение на страната изглежда става все по-несигурно.

„Фактът, че не сме получили съгласуваните вноски от помощта оказва натиск върху кешовите ни резерви. Докато това не се случи сме особено предпазливи в управлението на средствата в брой“, заяви гръцкият заместник-министър на финансите Христос Стекурас пред седмичника Real News.

Мисията на тройката ще посети Атина още веднъж през септември, за да завърши оценката си за нуждите на страната от средства.

Петата година на рецесия, рекордната безработица и непрекъснатите нови искания за мерки на строги икономии подхраниха нарастващия гняв към международните кредитори и към "лечението", което предписват. Обобщавайки мрачното обществено настроение, профсъюзът GSEE обвини „тройката“ за нещастията, сполетели гърците, след преговорите в петък, в които участваха негови представители.

„Съгласихме се по една точка – че не сме съгласни за нищо“, заяви лидерът на профсъюза Янис Панагопулос. „Хората на тройката дойдоха в Гърция като лекари и предписаха лекарство, което би спасило гръцката икономика и народ, но в края на краищата само доказаха, че са шарлатани“, добави той.

Междувременно министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви пред немския вестник Welt am Sonntag, че Гърция не може да получи повече отстъпки. Настоящият спасителен план за страната вече е „много благосклонен“, каза Шойбле.

Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още