IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките лидери са близо до споразумение за бюджетните ограничения

Остава да се съгласува още орязването на разходи за 1,5 млрд. евро, за да бъде завършен пакетът от икономии на стойност 11,5 млрд. евро, пише Ройтерс

11:21 | 30.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцките лидери са близо до споразумение за бюджетните ограничения

Гърция изостава от целите си, съгласувани за постигане като условие за отпускане на спасителната помощ. Като основна причина може да се посочи политическата несигурност в продължение на 3 месеца около парламентарните избори и съставянето на новото правителство, но също и нарастващата съпротива към предприеманите реформи от страна на профсъюзите и други обществени групи.

„Не виждам да е останало някакво пространство за допълнителни отстъпки“, посочи Шойбле. Той добави, че спекулациите за предоставяне на Гърция на допълнително време или средства не дават никаква полза.

„Не е въпрос на щедрост. Въпросът по-скоро е разполага ли Гърция с приемлив начин да се справи“, смята германският министър на финансите.

Той отхвърли и ново отписване на гръцки дълг, след като бе запитан дали могат да бъдат отписани лихвите по спасителните кредити, отпускани на Гърция, или по гръцкия дълг, собственост на ЕЦБ.

„Току що прокарахме сериозно отписване на дълг от над 50% при частните кредитори. Аз настоявах повече за това от мнозина други, а централната банка е независима“, обясни Шойбле.

Запитан дали германската държавна банка за развитие може да поеме отписване по гръцкия дълг, който притежава, той припомни, че кредитната институция вече е участвала в този процес. „Няма смисъл да правим това на всеки 6 месеца. Това само разрушава доверието“, убеден е германският министър на финансите.

Той заклейми онези, които говорят открито за възможно излизане на Гърция от еврозоната, включително политиците от управляващата дясноцентристка коалиция в Германия. Ако искате да възстановите спокойствието на пазарите, не трябва „да ги подхранвате със спекулации“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още