IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup: Шансът Гърция да напусне еврозоната е 90%

Анализаторите на банката очакват, че това най-вероятно ще се случи през следващите 2 до 3 тримесечия

10:25 | 26.07.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Протест срещу мерките за бюджетни икономии</em><em>, Атина</em><em>, 23 юли 2012 г. Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу мерките за бюджетни икономии, Атина, 23 юли 2012 г. Снимка: Ройтерс

Citigroup Inc. обяви, че рискът Гърция да напусне еврозоната през следващите 12 до 18 месеца е нараснал до 90% поради икономическата слабост и разпространението на дълговата криза, съобщава Bloomberg.

В последния си анализ Citigroup ревизира прогнозата си за излизането на Гърция от еврозоната от първоначално обявените 50 до 75%. Анализаторите на банката очакват, че това най-вероятно ще се случи през следващите 2 до 3 тримесечия.

Citigroup всъщност приема, че датата на напускането на страната ще е 1 януари 2013 г., въпреки че анализаторите подчертават, че това не е конкретна прогноза.

Така наречената „тройка“ международни кредитори – Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) - тази седмица ще посетят Атина. Причина за това са съмненията, че страната не изпълнява поетите ангажименти срещу отпуснатата финансова помощ,  както и нежеланието на Германия и други правителства в еврозоната да предоставят допълнителни средства в случай, че Гърция не успее да спази бюджетната си програма.

„Нашият основен сценарий е за продължителна икономическа слабост и напрежение на финансовите пазари в страните от периферията на еврозоната, което ще доведе до нова рецесия в еврозоната през тази и следващата година“, се посочва в анализа на банката.

Citigroup очаква също, че дори след рекапитализирането на испанските банки, както Испания, така и Италия „вероятно“ ще получат някаква форма на финансова подкрепа до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Исках само да кажа, че вероятността Гърция да остане в еврозоната е горе долу колкото и вероятността да завалят диаманти. Което, колкото и невероянто да звучи не е съвсем невъзможно ако Земята се сблъска с диамантен астероид. но вероятността наистина е малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Вероятността утре да завалят диаманти е 0%. В никой случай от нашата реалност неможе да има вероятност за това да стане повече от 0.00....01%. Тея статистики са свързани с много фактори. Не е до простото става - не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 0
Balgarian35
преди 11 години
Нищо странно не виждам с вероятностите. Животът е статистика. Животът не е черен или бял , а нюанси на сивото. Елемнтарно е да се мисли,че нещо 100% ще се случи или няма. В даденият момент е по-вероятно да се случи (на български: Ще стане) отколкото да не се случи (на български: Няма да стане).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Шанса Гърция да напусне еврозоната е точно колкото е шанса утре да завали дъжд от диаманти, а именно 50%. Или ще завали дъжд от диаманти или няма да завали. Тези непрекъснато ме смайват с техните "проценти вероятност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още