IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще спести 11,6 милиарда евро

Страната трябва да намали броя на държавните служители със 115 хил. до 2015 г.

19:58 | 26.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция ще спести 11,6 милиарда евро

Икономии на обща стойност 11,6 милиарда евро в бюджетите за 2013 и 2014 г. са били определени на среща снощи между представители на тройката международни кредитори на Гърция /ЕС, ЕЦБ, МВФ/ и министерството на финансите, съобщи източник от гръцкото министерство на финансите, цитиран от Ройтерс.

Подробности за тези икономии, изисквани от тройката, за да продължи финансовата помощ за страната, заплашена от фалит, ще бъдат представени в рамките на днешния и утрешния ден на лидерите на политическите партии от правителствената коалиция на премиера Андонис Самарас.

Акцентът от мерките е бил поставен върху структурните реформи, състоянието на банковия сектор и финансовите нужди на страната. Представители на икономически екип на кабинета, цитирани от гръцката агенция АНА-МПА, уточняват, че на днешната среща с Тройката от страна на правителството отново е бил поставен въпросът за удължаване на срока за бюджетната консолидация на Гърция за след 2014 г. Тройката е поискала Атина да реализира
поетите от страната ангажименти.

Най-голямата тежест от тези съкращения се очаква да понесе министерството на труда, на което ще се падне да ореже разходи в размер на 5 млрд. евро, които ще дойдат от намаления  на пенсии, надбавки и социални помощи.

В предложенията, които проучва финансовото министерство, е включена опция да се наложи таван върху размера на пенсиите на нива между 2000 и 2200 евро, а също и да се направят  съкращения на пенсии над този таван. По отношение на надбавките към заплатите се обсъжда вариант да се въведат критерии, при които те ще бъдат предоставяни.

Според информация на държавната телевизия NET съкращенията в здравния сектор ще възлязат на около 2,8 млрд. евро. Правителството също така е съставило списък с 21  държавни агенции, които следва да бъдат слети или премахнати, включително няколко института за обучение и изследвания. Грубо 5200 работещи в тези агенции ще бъдат прехвърлени на други работни места, съобщава DPA.

Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) обяви, че е твърдо против перспективата за ново затягане на коланите за пенсионери и работещи.

Очаква се утре гръцкият премиер Андонис Самарас да представи на среща с Тройката пакета от мерки за икономии в размер на 11,6 млрд. евро, а след това да има консултации на ниво технически експерти, за да бъдат окончателно финализирани тези икономии и пакетът да е готов през септември, когато инспекторите ще се завърнат отново в Атина за последна проверка на Гърция.

В момента т. нар. Тройка от експерти на ЕС, ЕЦБ и МВФ е в Атина, за да провери дали заплашената от фалита страна изпълнява поетите ангажименти. Предвид политическото замиране по време на двойните избори има съмнение дали това се е случило. Положителната оценка е предпоставка за отпускането на следващия транш от втория спасителен пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още