IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оттеглянето на западните банки от Източна Европа оздравява икономиките

Въпреки че забавя икономическото възстановяване, по-слабото кредитиране прави растежа по-устойчив

17:51 | 17.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Източна Европа, чийто банков сектор е силно зависим от външно финансиране, в дългосрочен план вероятно ще спечели от оттеглянето на западните банки, тъй като по-консервативното кредитиране гарантира по-здрав фундамент за икономически растеж, пише Bloomberg.

Кредитирането в региона е в стагнация, разкриват данни на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Въпреки че оказва негативно влияние върху икономическото възстановяване, по-слабото кредитиране понижава бюджетните дефицити и дефицитите по текущата сметка, както и външните дългове. Тенденцията оказва положително влияние и на развитието на местните депозити, като в същото време понижава риска от появата на инвестиционни балони.

„Балансите ще са доста по-изчистени“, казва Керан Къртис от Aviva Investors Ltd. в Лондон. „Икономическият растеж съчетан с умерен кредитен ръст има по-добри шансове да бъде устойчив“, коментира той.

Чуждестранни банки като италианската UniCredit SpA и австрийската Erste Group Bank AG доминират банковата индустрия в Източна Европа, където притежават три четвърти от пазара.

Инвеститорите се опасяваха, че оттеглянето на западните банки ще затрудни възстановяването на региона. В миналото подобни кредитни шокове са били наблюдавани и в други региони.

Дерегулацията на финансовата индустрия доведе до спукването на кредитния балон в Скандинавия в началото на 90-те години. Приливът на чуждестранни капитали към Азия пък предизвика поскъпване на акциите и недвижимите имоти точно преди кредитния крах от 1997 г.

В последствие и двата региона изпаднаха в рецесия, от която обаче се възстановиха бързо. Шведската икономика например може да се похвали с цяло десетилетие стабилен растеж, след като през 1995 г. дълговете на домакинствата в страната намаляха до около 80% от разполагаемите доходи на населението спрямо 140% през 1990 г.

Понижаването на тайландския внос пък обърна негативната тенденция около търговския дефицит на страната, който през 1996 г. достигаше 16 млрд. долара, но само за 5 години се превърна в 2,5 млрд. долара излишък.

За да финансират кредитните си операции, банките в Източна Европа все повече разчитат на местни депозити. Средното съотношение на кредити към депозити за региона през февруари тази година се понижи до 101% от 120% през януари 2009 г., разкриват данни на Raiffeisen Bank International AG. Този индикатор е с най-чувствителен спад в Полша, Унгария и България, се посочва в доклада на банката.

„Кризата ни научи, че старите практики са неустойчиви“, казва Джани Папа, директор на UniCredit за региона. „Трябва да преминем към нов модел“.

През третото и четвъртото тримесечие на 2011 г. чуждестранните банки са изтеглили от Източна Европа еквивалента на 0,7% и 0,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на региона съответно. Въпреки че отливът на капитали се е забавил до 0,2% през първото тримесечие на 2012 г., той вероятно отново се усилва.

Коригираното с инфлацията кредитиране на годишна база през май се е свило с 16% в Унгария, 15% в Латвия, 8% в Литва и е нараснало с 3,9% в Полша и около 1,5% в България и Румъния, разкриват данните на ЕБВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"по-слабото кредитиране прави растежа по-устойчив"Липсата на кредитиране и изземването на средства от бизнеса обаче е истината.Оцелява най - добрия , а системата се продухва от всякакъв ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
В момента всички са в период на чистене на баланси : банките , фирмите а и домакинствата . Според мен този процес продължава около 5 г. - просто нямам как да преодолявате повече от 20 % на година . Ако се сметне , че пика на кризата в БГ е 03.2009 г. трябва да очакваме да излезем на здрави позиции около началото на 2014 г. . До тогава - който оцелее . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още