IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ с унищожителна критика към Украйна

Фондът предупреждава да не се дават на Киев лековерно заеми, защото страната не е предприела обещаните реформи

11:23 | 23.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин обеща на Украйна&nbsp;&nbsp;заем в размер на 15 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин обеща на Украйна  заем в размер на 15 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) рязко разкритикува икономическата политика на Украйна. Правителството на президента Виктор Янукович не прилагало договорените през 2010 г. в споразумението за безвъзмездни средства икономически реформи.

„Програмата е дерайлирала след кратък период от време", пише МВФ в своя нов преглед на ситуацията в страната от Източна Европа. В същото време фондът предупреждава да не се отпускат лековерно нови заеми на Украйна. Опитът говорил, че достъпът на страната до финансиране следва да бъде ограничен.

Предупреждението идва в деликатен момент. Опозицията в Украйна се бори в продължение на седмици за сближаване на държавата с ЕС. Янукович обаче се обърна по-силно към Русия. Руският президент Владимир Путин наскоро обеща на съседите си заем в размер на 15 млрд. долара - без никакви очевидни ограничения. По-рано Киев поиска от ЕС кредит от 20 млрд. евро.

„Ако ЕС бе в състояние да даде на Украйна 15 млрд. долара и евтин газ, решението щеше да е различно. Но това е само теория, ние нито имаме желание за това, нито сме го дискутирали", заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Преди това обаче еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле сигнализира, че Брюксел може да се застъпи пред МВФ за по-нататъшна финансова помощ. „Вратата е отворена", заяви и германският канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на държавните ръководители.

Като се имат предвид критиките за финансовата политика на правителството в Киев от страна на МВФ, едва ли е мислимо, че ЕС може да предостави на страната щедри кредити. Рисковете за това са прекалено големи. В следващите две години Украйна трябва да плати 25 млрд. долара от неизплатен дълг и лихви. От средата на 2012 г. държавата е в рецесия, а икономическото възстановяване е свързано със значителни рискове, пише МВФ в доклада си.

Фондът е особено критичен към високото увеличение на заплатите и пенсиите, както и извънредно високите енергийни субсидии, които сега възлизат на 7,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Обещаната от Москва ценова отстъпка за доставките на природен газ вероятно ще подхрани още повече прахосването на енергия.

Въпреки че Украйна не изостава с плащанията на дълговете си към МВФ, директорите имат строги изисквания към страната. Това включва намаляване на бюджетния дефицит от сегашните 5,5% и намаляване на енергийните субсидии. Причина за повишеното внимание на МВФ са излезлите от контрол правителствени разходи на кабинета Янукович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
Ха, ха!Янукович ви показа дебелия и стана лошия...ами да врътне кранчето на плащанията към Международният В (Еврейски) Фонд....ще ли ви се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
МВФ с унищожителна критика към Украйна===================================Ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Опитът говорил, че достъпът на страната до финансиране следва да бъде ограничен.Въпреки че Украйна не изостава с плащанията на дълговете си към МВФ, директорите имат строги изисквания към страната.Кой опит?? Тоя опит, благодарение не който знаем, че Украйна си плаща на време дълговете???Не казвам, че Украйна е цъфнала и завързала, ама не е ли демократично да я оставят да си изтъргува геополитическата позиция по най-добрият за нея начин? Нали именно законите за търсенето и предлагането са в основата на пазарната икономика.Ако ЕС бе в състояние да даде на Украйна 15 млрд. долара и евтин газ, решението щеше да е различно. Но това е само теория, ние нито имаме желание за това, нито сме го дискутиралиЕ, и аз искам самолет...и http://***.yachtsalesbg.com/wp-content/uploads/2011/11/145_800x600-800x447.jpg няма да откажа...обаче-няма!Лошото е, че май България ще загуби само от тая случка, ама да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още