IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза е струвала на Турция 100 млрд. долара

Това е заговор, насочен към опетняване на престижа на турското правителство в страната и чужбина, заяви вицепремиерът Бюлент Арънч

20:53 | 30.12.13 г. 3
Политическата криза е струвала на Турция 100 млрд. долара

Политическата криза, обхванала в последните дни Турция, е струвала на икономиката 100 млрд. долара. Това съобщи високопоставен правителствен служител в понеделник, след като финансовите пазари се възстановиха след няколкото дни на свободно падане, пише Daily Star.

Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви, че разследването за корупция, което разтърси кабинета на Реджеп Тайип Ердоган, е "заговор, насочен към опетняване на престижа на турското правителство в страната и чужбина".

"Говорим за щети от над 100 млрд. долара", обяви Арънч непосредствено след първото заседание на турския кабинет след избухването на кризата през миналата седмица.

Турция традиционно е възприемана от мнозина като модел за демокрация в мюсюлманския свят и нововъзникващите икономически сили. Въпреки това политическата криза доведе до разклащане на доверието и срив на местната валута и капиталовите пазари.

В понеделник обаче бе отчетена стабилизация. Бенчмаркът Borsa Istanbul нарасна c 6,42%, a лирата се изкачи до ниво от 2,1239 за долар спрямо 2,1710 след избухването на скандала.

Борейки се да запази поста си, Ердоган прибегна до освобождаването на 10 министри от кабинета си. Той определи кризата като "мръсен заговор", който цели да го свали от поста.

Скандалът доведе до разцепление и в собствената политическа сила на Ердоган – Партията на справедливостта и развитието. Същевременно кризата покачи общественото доверие в турския проповедник, ислямовед и водач на движението "Гюлен" Фетхуллах Гюлен – основният съперник на настоящия премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
Не знам на какво се радвате, че турците са загубили или че ние сме се оправили?Ако погледнете данните Турция е основен пазар за нашите стоки. Ако те са зле - ще се отрази многи негативно на нашия износ.Въпреки всички сътресения, те се в разцвет, а ние в упадък. Така че не виждам нищо радостно.За съжаление двете страни в този конфликт са ислямиски и Турция все повече се отдалечава от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
forexboy
преди 10 години
Просто започнаха да се давят в собствената си помия и от собствената си лакомия........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
rumen221
преди 10 години
Браво,- За щастие това е само началото...!- Време е да си върнем пазарите и армията...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още