IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупционният скандал в Турция приклещи и Ердоган

Прокуратурата разширява разследването, проверява и членове на семейството на турския премиер

09:08 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган:&nbsp;<span style="font-size: 12px;">&ldquo;Ясно е, че аз съм истинската мишена&rdquo;.</span><span style="font-size: 12px;">&nbsp;</span><em style="font-size: 12px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган: “Ясно е, че аз съм истинската мишена”. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се бори за политическото си оцеляване, след като мащабното разследване за корупция стигна и до членове на собственото му семейство, съобщава FT.

“Ясно е, че аз съм истинската мишена”, коментира Ердоган пред журналисти. Той посочва, че прокуратурата планира втора вълна от разследвания, включително и на образователна фондация, която се ръководи от членове на семейството му, и се оплака, че съдебното разследване е “втора война за независимост”, която има за цел да свали правителството му.

Заради задълбочаващия се корупционен скандал Ердоган смени 10 министри от кабинета. Кризата в Турция обаче запали сигналните лампички за пазарите и политическите коментатори.

Ситуацията се наблюдава внимателно от Вашингтон. Американски дипломат, пожелал анонимност, коментира, че ако ситуацията ескалира, това може да се превърне в съществен проблем за САЩ, тъй като Турция играе стратегическа роля за защита на американските интереси в Близкия Изток.

“Турция е ключов партньор. Това е една от най-сериозните политически кризи в страната”, коментира и Антъни Кордсман от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Преди дни при мащабна акция бяха направени няколко десетки ареста заради обвинения за корупция и измами. Сред арестуваните бяха и синовете на няколко министри от кабинета на Ердоган. В сряда трима министри подадоха оставка, а часове след това премиерът смени общо 10-ма от членовете на кабинета, включително министърът по европейските въпроси Егемен Багъш.

Министърът на околната среда и урбанизацията Ердоган Байрактар – един от най-приближените до Реджеп Тайип Ердоган, призова премиерът също да подаде оставката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още