IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Украйна до ССС

Централната банка наложи мерки за контрол на капиталите заради силния спад на гривната

20:07 | 07.02.14 г.
Fitch понижи рейтинга на Украйна до ССС

Икономическите проблеми на Украйна се задълбочиха, след като и Fitch понижи кредитния рейтинг на страната, а централната банка наложи мерки за контрол на капиталите, за да укрепи гривната, съобщава Guardian.

Заради политическата нестабилност и опасенията за способността на Киев да спази графика за погасяването на дълговете си рейтинговата агенция понижи оценката си за източноевропейската държава от В- до ССС. “Политическата несигурност допринесе за отслабването на доверието в украинската гривна и в политиката на валутните курсове”, посочват от агенцията.

Украйна се бори, за да подкрепи валутата си, която удари историческо дъно спрямо долара заради безредиците и задълбочаващия се разрив между управляващи и опозиция. Антиправителствени демонстранти от месеци протестират срещу сближаването с Москва и дълговата криза, заради която страната е на ръба на фалита, посочва изданието. През януари се стигна и до няколко смъртни случая на протестите.

Отделно миналата седмица Русия, в опита си да притисне управляващите в Украйна да се справят с безредиците, спря спасителната помощ от 15 млрд. долара, след като премиерът Микола Азаров подаде оставка. Постът му пое Сергей Арбузов.

Москва е категорична, че ще възобнови помощта си само след като стане ясно кой ще оглави новото правителство на страната. Междувременно президентът на Украйна Виктор Янукович ще се срещне в Сочи с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят обстановката.

Според централната банка мерките за контрол на капиталите ще действат временно. От днес частните трансфери в чужбина се ограничават до 5 700 долара месечно (около 50 хил. гривни), с изключение на трансфери, свързани с образование или медицинско лечение. Забранява се и покупката на чуждестранна валута за инвестиции в чужбина или предсрочно погасяване на заеми.

Всички, които желаят да купят чужда валута, ще трябва да държат средствата си по специални сметки, преди да я получат. На застрахователните компании също се забранява да купуват чуждестранна валута за покриване на част от застрахователните резерви.

Анализатори обаче се опасяват, че в Украйна ще процъфти черният пазар на долари, както и че мерките ще предизвикат масово теглене на пари в брой. Заради предишните кризи обаче спестяванията на много украинци изобщо не са в банките, а у дома, допълва изданието.

“Централната банка ще засили мониторинга и контрола върху пазара, за да се опита да намалят спекулативно търсене. Когато ситуацията се подобри, тези временни мерки ще бъдат премахнати”, уверява институцията.

Валутните резерви на Украйна се свиха до 17,8 млрд. долара към 31 януари – най-ниско ниво от 2006 г. насам, въпреки че Русия плати първия транш от обещаната помощ. Централната банка обясни спада на валутните резерви с разплащанията по дълга, включително и по заема от Международния валутен фонд (МВФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още