IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размириците натежаха на украинските облигации

Наподобяващите гражданска война сцени по украинските улици имат ефект както върху пазарите на облигации и на акции

13:22 | 19.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Размириците натежаха на украинските облигации

Заради ожесточените сблъсъци между силите за сигурност и правителствените противници в Украйна инвеститорите започнаха в сряда мащабно да продават облигации на страната, предаде Ройтерс.

Цената на деноминираните в долари държавни ценни книжа с падеж през 2023 г. намалява с два процента и вече е 80,875 пункта - най-ниското си ниво от средата на декември насам. Доларовите бонове на държавното предприятие „Нафтогаз“ загубиха 1,7% от стойността си до 87,52 пункта.

Растящата нервност на инвеститорите се отрази и на пазара за застраховките при фалит (така наречените книжа CDS, Credit Default Swaps). Хеджирането на 10-млн. доларов пакет от украинските облигации срещу дефолт поскъпна с 89 000 долара до 1,271 милиона долара, показва справка на доставчика на данни Markit. Това е най-високото ниво от декември 2009 година насам.

Рискът от дефолт на Украйна по облигациите с падеж през юни съответно е над 61 процента. Стойността на застраховките при фалит по държавните облигации на Украйна с падеж през юни скочи с 27 базисни пункта до 1225 базисни пункта, информира от своя страна ИТАР-ТАСС. Тази стойност сочи, че за пет години инвеститори, държащи украински облигации за 10 млн. долара, ще трябва да платят по книжата CDS над 6,1 млн. долара, или по 1,225 млн. долара годишно. 

Лихвите по украинските облигации се повишиха на фона на кръвопролитията в Киев с 25 базисни пункта до 23,17 процента годишно. Това е рекордна стойност за Украйна, отбелязва Bloomberg.

От 23 ноември, когато за пръв път украинците излязоха на протест заради скъсаните връзки с ЕС, до днес водещият борсов индекс PFTS е изгубил 1,43% от стойността си. Към 13:35 часа българско време стойността му е 299,77 пункта. В разгледания период борсовият индикатор удари дъното на 27 януари. Тогава той се срина до 287,58 пункта. От този момент до днес индексът обаче е възстановил 4,24% от изгубеното.

От началото на годината бенчмаркът на борсата в Украйна е спаднал с 0,25%. За последните 12 месеца пък PFTS е заличил цели 13,88% от стойността си.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още