IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна върви към предсрочни президентски избори

Страната ще върне и старата конституция от 2004 г., обяви президентът Виктор Янукович

13:27 | 21.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Янукович: &quot;Няма нищо по-важно от човешкия живот&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янукович: "Няма нищо по-важно от човешкия живот". Снимка: Ройтерс

В Украйна ще бъдат произведени предсрочни президентски избори, ще бъде формирано правителство на националното единство и ще бъде върната конституцията от 2004 г., обяви президентът на страната Виктор Янукович в съобщение след продължилите цяла нощ преговори с посредничеството на трима европейски външни министри.

„Обявявам стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващите жертви на конфронтацията. Обявявам, че инициирам предсрочни президентски избори. Инициирам връщане към конституцията на 2004 година с преразпределяне на пълномощията в полза на парламента", се казва в изявлението му, публикувано на президентския сайт.

В него той призовава още за започване на процедурата по формиране на правителство на национално доверие.

"В тези трагични дни, когато Украйна понесе тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадите, смятам за свой дълг пред светлата памет на загиналите да заявя - няма нищо по-важно от човешкия живот. И няма никакви стъпки, които всички ние да не можем да направим, за да възстановим мира в Украйна“, заяви още Янукович.

На свой ред лидерът на парламентарната група на опозиционната партия "Баткившчина" Арсений Яценюк обяви, че планът за преодоляване на кризата трябва да се съгласува с протестиращите на Майдана. 

Междувременно опозиционните лидери, цитирани от CNN, съобщават, че загиналите на централния площад в Киев са вече над 100. Ранените само през последните 24 часа са почти 600 души, като над 300 са хоспитализирани и са в тежко състояние.

Всичко по темата четете тук!

Повече по темата - в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
Аз виждам Украйна разделена...неизбежно...може и да греша, но руснаците чак толкова голям подарък не могат да си позволят. Дори си мисля че про-руската юго-источна част ще стане част от територията на Русия а северозападната вероятно полска. Все пак руснаците не прежалиха Сирия, какво да говорим за украйна и крим..Компромиси няма да има ...от понеделник Путин ще изпепели мечтите на запада. Може и да греша, но залогът е толкова солиден че не предполага компромиси....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
IvoDim
преди 10 години
Мдаа, сега пък ще се надигнат източите области, казах че те първа ще наблюдаваме нестабилност, и пак повтарям желанията на самите украинци да...без значение. Т.е. борбата е гео-политическа. Колкото до оставането на Янукович на власт то той все по- мъчително ще я задържа, до толкова доколкото вече започна да предава своите (засега вътрешния министър и главния прокурор) но да не забравяне че след 24 ти и руснаците ще се включат много активно, а 43% от населението на Украйна се самоиндентифицира като РУСНАЦИ...Пак повтарям блестящ ход на Държавния департамент, който прецаква всички. Само им вижте киселите физиономии на министрите от ЕС....Най интересното предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Хехе... като се разнесе пушилката, ще се види, че нещата пак опират до кинти, а кинти немааа... или поне не от ЕС и УСА. Сега ще видим дали опозицията е готова да направи правителство и да поеме управлението, щото освен срещи на тъмно с американски и европейски емисари, идват и едни досадни прозаични проблеми като заплати, пенсии, падежи по заеми, сметки за газ и пр., за което площадният патос хич не помага... Едно е да правиш революции, да палиш и да рушиш, друго е да градиш и управляваш! И тука бързо демонтирахме всичко, ама нещо трудно градиме и все не достигат еврофондовете, хем за нас колко требва, в сравнение с Украйна... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
dakl
преди 10 години
На практика днес Янукович подписа пълната си капитулация независимо че от него ще се искат още много жертви .Снощи американската страна обяви , че за нея човекът който трябва да поведе Украйна към своето ново бъдеще е именно Янукович, т.е. още няколко мвесеца те ще продължават да го държат като заложник за да нямат източните рускоязичните области формално право да не признаят резултатите от извършения военен преврат!Същото както навремето направиха в Полша с генерал В.Ярузелски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
IvoDim
преди 10 години
?! Кой, какво и как ще стане ясно по-нататък, предвид ситуацията, май основните губещи са ЕС, в гео-политически план, а във вътрешно политически "целокупния украински народ". Спечелили рунда САЩ. Това естествено като се абстрахираме от емоционалните оценки за събитията и брътвежите за демокрация. И двете са доста удачен декор и маскировка за същността на нещата.Лошото в случая е че около европа (ЕС) се създава нов център на нестабилност и предмет (обект)на търкания м/у ЕС и Руската Федерация. Украйна и нейното население (народ ако щете) не е субект, а обект в случая.Дай боже да греша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още