fallback

Владимир Путин: Кризата в Украйна не е възникнала по вина на Русия

На заседание на Съвета за сигурност на Русия държавният глава призова за изглаждане на отношенията с партньорите си в Украйна, Европа и САЩ

20:55 | 13.03.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кризата в Украйна има вътрешен характер и не е възникнала по вина на Русия, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за сигурност на Русия, предаде агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

„Разбира се, не можем да оставим без внимание всички събития около Украйна, Крим и всичко касаещо този възникнал сложен проблем. Искам да подчертая: тази криза не възникна по наша вина, но ние така или иначе сме въвлечени в нея", заяви Путин.

„Искам да отбележа, че това е преди всичко вътрешна за Украйна криза. Нека помислим как да изграждаме отношенията си с нашите партньори и приятели в Украйна и с другите ни партньори в Европа и САЩ", предложи Путин на участниците в заседанието.

В него участваха премиерът Дмитрий Медведев, шефът на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, председателят на парламента Сергей Наришкин, секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, министрите на вътрешните работи Владимир Колоколцев, на външните работи Сергей Лавров и на отбраната Сергей Шойгу и други официални лица.

Същевременно държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че САЩ и ЕС са готови да вземат „много сериозни мерки" срещу Москва в понеделник, в отговор на референдума в неделя в Крим за присъединяване към Русия, предава Dnes.bg.

„Ще има отговор на референдума и ако няма признаци за напредък към решаването на този проблем, ще има много сериозни мерки в понеделник тук и в Европа", заяви Кери пред комисия на Сената на САЩ преди утрешната му среща в Лондон с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

„Надявам се руснаците да дойдат в Лондон с ясното съзнание за факта, че международната общност е наистина силна и единна по този въпрос", заяви американският държавен секретар.

Към 21:05 часа българско време на валутния пазар руската рубла поскъпва с 0,39% до 36,623 за един долар.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
fallback