fallback

Естония: Русия ще нападне източна Украйна

Според естонския министър на отбраната Руската федерация е готова да действа само със сила

15:34 | 14.03.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Според Естония руският президент Владимир Путин се готви да нападне източна Украйна, след като окупира черноморския полуостров Крим, пише Bloomberg.

Предупреждението на Москва, че днес украинското правителство е изгубило контрол над управлението на страната, подсилва опасенията, че Кремъл може да засили военната интервенция.

Случващото се идва и на фона на коментарите на държавния сектретар на САЩ Джон Кери. Той призова Русия да се изтегли от региона.

Събитията в Украйна ясно показват, че Руската федерация е готова да действа само със сила, заяви днес естонският министър на отбраната Урмас Рейнсалу. За да бъде спрян Путин, „трябва да се изпрати ясно послание, че атаката ще струва скъпо на агресора“.

Случващото е най-голямата конфронтация между Русия и Запада след падането на Желязната завеса. Безизходицата разтресе пазарите и е на път да влоши икономическата и дипломатическата интеграция между бившите врагове от Студената война, градена в продължение на две десетилетия. Също така расте рискът, че конфликтът за географската зона може да влоши отношенията между Русия и Европейския съюз.

Пазарите в Европа потънаха в първите часове на петъчната сесия. По всичко личи, че преди референдума в Крим в неделя последният търговски ден на фондовите пазари по целия свят ще бъде белязан от разпродажби.

Повече за ситуацията в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 11.09.22 г.
fallback