fallback

Европа е разединена за санкциите срещу Русия

Франция е против прекратяване на оръжейните сделки, а Лондон се притеснява за активите на руските олигарси в британските банки

13:34 | 19.03.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След подписване на договора за присъединяване на Крим в Западния свят се надигна протестен хор срещу руския президент Владимир Путин. Веднага обаче стана очевидно, че европейците не са единни по отношение на това как най-добре да накажат Москва за неправомерното от гледна точка на Запада действие, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви по време на посещение в Полша, че САЩ се включват в "международната общност, която осъжда продължаващото нарушаване на суверенитета на Украйна". Той предупреди Русия за "допълнителни санкции от страна на САЩ и Европа“. В Токио японският външен министър Фумио Кишида обяви, че страната му ще прекрати преговорите за облекчаване на визовия режим, инвестициите, сътрудничеството в областта на космическите и отбранителните въпроси с Русия.

И в повечето европейски столици се чу силна критика срещу подхода на Путин, но на Стария континент поне засега няма единодушие по въпроса за дипломатическите и икономическите мерки, които Европа трябва да предприеме, за да реагира.

В Париж френският президент Франсоа Оланд прие поканата на президента на САЩ Барак Обама за среща на страните от Г-8 с изключение на Русия в Хага. Там трябва да се обсъди дали след анексирането на Крим Г-8 все още ще може да функционира, или не, каза представител на правителството на Оланд.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче заяви, че засега няма промени в статута на Русия като член на Г-8, с изключение на това, че подготовката за срещата на върха на Г-8 в руския град Сочи засега е замразена. „Ние продължаваме да се съсредоточаваме върху диалога, в разговорите с отворени въпроси за Украйна", каза Меркел.

Опитът на политиката на Кремъл да бъде отговорено с икономически санкции, е изправен пред още по-големи препятствия. В четвъртък европейските лидери ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят разширяването на санкциите срещу Москва. Гамата от възможности варира от оръжейно ембарго до ограничения за доставките на руски газ. Досега европейците са се съгласили на налагане на забрана за пътуване на няколко човека от Русия и Украйна и на замразяване на активите им.

Но членовете на ЕС са разделени по въпроса как да се разпределят икономическите тежести, които биха възникнали в резултат от по-строгите санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
fallback