IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът улеснява украинския износ за ЕС

Лидерите на ЕС и изпълняващият длъжността премиер на Украйна се очаква утре да подпишат политическата част от споразумението за свободна търговия

17:36 | 20.03.14 г. 2
Европарламентът улеснява украинския износ за ЕС

Комисията по международна търговия в Европейския парламент (ЕП) подготви почвата за по-лесния износ на украински стоки в Европейския съюз (ЕС), предаде Ройтерс.

Законодателите от комисията подкрепиха пакет на стойност 500 млн. евро под формата на годишни търговски придобивки.

Брюксел дава неограничен достъп на Украйна до 500-те млн. потребители в ЕС, преди да влезе в сила двустранното споразумение за свободна търговия, с което да се „бетонира“ отдалечаването на Киев от Москва, отбелязва информационната агенция.

Комисията на ЕП е одобрила плана с 22 гласа „за“, 2 - „против“ и 1 „въздържал се“.

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за свободна търговия с ЕС през ноември миналата година, което предизвика мащабни протести в страната. Стигна се и до тежки сблъсъци и стотици жертви.

Заради промяната на властта в Киев се стигна до референдума в Крим и анексирането на полуострова от Москва, въпреки че международната общност не признава резултатите от вота и осъди териториалната инвазия на руския президент Владимир Путин.

Лидерите на ЕС и изпълняващият длъжността премиер на Украйна се очаква утре да подпишат политическата част от споразумението за свободна търговия по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Очаква се Европарламентът да даде окончателното си одобрение за улесненията пред украинския износ в средата на април. Това ще позволи премахването на около 98% от митническите такси за украинските стоки.

Украйна беше на ръба на фалита и преди прозападните протести да обхванат страната и да доведат до промяна на властта. Улесненията пред търговията с ЕС със сигурност няма да спасят страната, но биха могли да подпомогнат процеса по стабилизирането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Dimat
преди 10 години
До тук,добре,-казал оня дето падал от десетия етаж,като стигнал до петия.Та и с украинците е така.До тук,добре,ама ще ги видим,когато започнат да изпълняват западните стандарти.Да не търсят след това,къде им е изчезнала икономиката.Ние тая чорба сме я ручали и продължаваме да я ручаме.Само докато си направят щастливи кокошките и напарфюмират със "Шанел" прасетат и току виж,не останали украинци от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Дали украинците ще се сетят да четат"малките букви"?Щото ми се струва, че май се работи по-скоро за улеснен внос на стока отвън, отколкото обратното.Лошо ми става, само като се сетя какви ейзуити са тия, започва се с играта на думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още