fallback

Fitch понижи перспективата пред 15 руски банки до негативна

Експертите предупредиха за възможна корекция и на суверенния рейтинг на Русия с оглед влошаването в някои икономически сектори

09:52 | 25.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на продължаващото напрежение между Запада и Москва рейтингите на 15 руски банки бяха коригирани в посока надолу, съобщава WBP Online.

Перспективите пред платежоспособността на 4 държавни и 11 частни кредитора в Русия бяха ревизирани от стабилни до негативни от една от трите големи агенции за оценка на риска – Fitch Ratings. Сред засегнатите са Alfa Bank – най-голямата частна банка в Русия, Gazprombank и Sberbank, която има голям бизнес в Централна и Източна Европа.

Агенцията базира оценките си на "рисковете от влошаване на оперативната среда", които са сред водещите причини за пониженията. Въпреки това някои кредитори с по-тесни връзки с държавата, като Sberbank и VTB, са разглеждани като по-безопасни. При тях се отчита "много висока вероятност за подкрепа от страна на руските власти в случай на нужда".

От Fitch също така предупредиха за възможна корекция и на суверенния рейтинг на Русия на фона на влошаващите се перспективи пред някои от икономическите сектори на страната.

През миналата седмица Standard & Poor's и Fitch Ratings ревизираxa перспективите си за руската икономика от стабилна на негативна, потвърждавайки все пак рейтинга от BBB. Агенциите базираха оценките си на по-голямата вероятност от изтичане на капитали от страната.

Допълнителен негативен ефект върху и без това крехката икономика на Русия може да имат и евентуалните по-строги санкции от страна на САЩ и ЕС.

Анализаторите също така предположиха, че Русия може да загуби настоящия си инвестиционен рейтинг, ако напрежението в Украйна ескалира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
fallback