IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските бойни делфини попаднаха в ръцете на Русия

Животните са обучени да атакуват вражески водолази и да прикрепят шамандури към подводни мини

10:40 | 30.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украинските военни обещаха някой ден да си върнат превзетите от Русия бази в Крим, но едно поделение е загубено безвъзвратно, пише Foreign Policy. Бойните делфини, които се намират във делфинариума в Севастопол вече ще нападат вражески водолази, ще закачат шамандури за дънни мини и ще патрулират в открити води под руски флаг, съобщава РИА Новости.

Преди известно време украинското военно министерство съобщи, че ще прекрати програмата през април, но руснаците, в чието владение е вече базата, съобщиха, че делфините ще продължат да изпълняват стратегическите си задачи.

“Експертите ни разработиха нови устройства, които превръщат естествения сонарен сигнал на делфините в електронен импулс, който се изобразява на монитори в базата,” съобщава един от служителите на делфинариума. Това означава, че когато животното засече даден обект, в базата ще са наясно с неговото точно местоположение. “Не успяхме да осигурим финансиране от украинския военноморски флот и някои проекти трябваше да бъдат прекратени.”

Делфините се използват от украинската армия още от 60-те, точно когато Щатите стартират сходна програма. За украинските делфини се знае малко, но САЩ използва умело дресираните животни за охраняване на военни плавателни съдове от вражески водолази във Виетнам, като животните били тренирани дори да убиват. По това време американския военноморски флот отрича за подобна програма.

В края на 80-те Щатите използват делфини, за да предпазят корабите си в Персийския залив от водолазни атаки. Тогава има документиран случай за делфин на име Скипи, който умрял от бактериална инфекция, докато изпълнявал служебните си задължения.

След отшумяването на Студената война Украйна и САЩ загърбват идеята за военни делфини, а след разпадането на Съветския съюз, делфинариумът в Украйна се преориентира към цивилни разработки. Делфините започват да се използват за терапия на деца, страдащи от аутизъм и психически разтройства.

Украинският военноморски флот рестартира програмата през 2011 г., но впоследствие решава да я прекрати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Jorkata
преди 10 години
Ти пък сега... то е проформа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
markov
преди 10 години
Аи стига бе, кога е имало Украинска армия през 60-те , да не би да е била на СССР-то????Цитат от статията: Делфините се използват от Украинската армия още от 60-те,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още