IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Силният отлив на капитали е ключовият риск за руската икономика

Агенцията повиши очакванията си за излишъка по текущата сметка на федерацията до 1,5% от БВП през 2014 г.

20:45 | 09.04.14 г. 3
Fitch: Силният отлив на капитали е ключовият риск за руската икономика

Силният отлив на капитали от Русия през първото тримесечие е ключовият риск за руската икономика и кредитния профил на федерацията. Това е заключението на последния доклад на рейтинговата агенция Fitch, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Експертите от Fitch смятат, че износът на капитали се е ускорил в отговор на украинската криза и възможното затягане на санкциите. Според тях потенциалните отрицателни ефекти от санкциите са основен фактор при преразглеждането на перспективата по руския суверен рейтинг BBB от "стабилна" до "негативна" през март.

"Ние вярваме , че украинската криза изостря дългосрочното забавяне на руската икономика, която преживява спад на инвестициите и изходящи потоци на оборотния капитал. Наскоро ние понижихме прогнозата си за растежа на БВП за 2014 г. под 1%, но има риск и от допълнителни спадове в случай, че инвестиции спадат със същата скорост като тази през първото тримесечие", се посочва в прессъобщението на агенцията.

Същевременно международната институция ревизира оценката на излишъка по текущата сметка на Руската федерация до 1,5% спрямо предходните 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2014 г.

В края на миналия месец друга от големите кредитни агенции – Moody's, постави рейтинга по оценяваните с Baa1 държавни облигации на Русия под наблюдение с тенденция за понижаване.

От институцията посочиха тогава, че кризата в Източна Европа може значително да навреди на инвеститорските нагласи и да доведе до допълнително отслабване на средносрочните перспективи за растеж на Русия, които вече бяха намалени от местните власти през 2013 г.

Друг причина, върху която се основава прегледа на оценката, е загрижеността по отношение на "увеличаващата се податливост към рискови политически и финансови събития, задвижвана основно от опасността от по-нататъшна ескалация на военните действия", посочиха още от Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
аз не мисля нищо извън контекста на реалността и резултата който виждам!!!Защото ТОВА са фантазии ;)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
ше си направят те валута, не ги мисли, да не са останалите валути незаменими не се плаиши дори и долара върви към своя край, на края всички ще могат да си търгуват помежду си със собствените си валути без хегемонията на една доминираща, щото стават мизерии както виждаме и сме видели от историята .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Невъзможността /ЯВНО!/ да печата първокласна валута и неспособността да осъществи КУ са проблема на руската икономика в настоящата реалност!=> въпреки ресурсите си е чужд ДОНОР! А не "ДОНОР е, ама ако и тя засмучи отнякъде ще е супер"! - поставянето на "каруцата пред магарето", издава прикриването на манипулацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още