IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Украйна, Германия и Франция договориха пътя за примирие в Източна Украйна

Контактна група ще проведе разговори с бунтовниците не по-късно от 5 юли, предвижда споразумението

09:37 | 03.07.14 г. 4
<p>
	От ляво надясно: външният министър на Франция Лоран Фабиюс, външният министър на Русия Сергей Лавров, външният министър на Германия Валтер Щайнмайер и външният министър на Украйна Павло Климкин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От ляво надясно: външният министър на Франция Лоран Фабиюс, външният министър на Русия Сергей Лавров, външният министър на Германия Валтер Щайнмайер и външният министър на Украйна Павло Климкин. Снимка: Ройтерс

Външните министри на Русия, Украйна, Германия и Франция са се споразумели за мерки, насочени към прекратяване на военните действия в източната част на Украйна, съобщава ВВС.

Германският министър на външните работи Валтер Щайнмайер коментира, че на четиристранната среща в Берлин, която се състоя късно снощи, е договорен пакет от мерки, който проправя пътя за двустранно прекратяване на огъня.

Напрежението в Източна Украйна се засили през последните дни, след като и без това крехкото временно примирие изтече в понеделник, посочва медията. Заради подновените боеве между правителствените сили и бунтовниците отново са регистрирани няколко десетки случаи на загинали цивилни.

След разговорите си в германската столица министрите на външните работи на четирите държави съобщават, че са се договорили да проведат тристранни разговори с участието на представители на проруските сепаратисти в Източна Украйна не по-късно от 5 юли. На тази среща трябва да се договорят условията за примирие, които да задоволяват всички страни, посочва руският външен министър Сергей Лавров.

Контактната група, която ще води разговорите с бунтовниците, включва представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Украйна настоява обаче бунтовниците да освободят всички заложници. Киев иска също да си върне контрола по цялата граница с Русия, за да се пресече потока от оръжия от Русия към размирните региони.

Щайнмайер предупреждава, че през последните 48 часа ситуацията е ескалирала драматично и е възможно да излезе и извън контрол.

Насилието в Източна Украйна избухна през април, след като Русия анексира Крим. Сепаратистите в Донецка и Луганска област обявиха независимост и също поискаха да се присъединят към Руската федерация.

Кризата в Украйна беше предизвикана от решението на бившия президент на страната Виктор Янукович да не подписва споразумението за асоцииране с Европейския съюз, припомня ВВС. Последваха кървави протести в Киев, а в края на февруари Янукович напусна страната.

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко подписа на 27 юни споразумението за свободна търговия с ЕС, както и клаузите от договора за асоцииране, свързани с политическото сътрудничество с Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Снимката е страхотно попадение:3-*** министри на Великите сили и едно келнерче, което се напъва да чуе поръчката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
wenci
преди 9 години
Миглена Иванова, коригирайте си статията - "след като Русия анексира Крим" Вярното е "след като Крим се присъедини към Русия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
wenci
преди 9 години
Миглена Иванова, коригирайте си статията - "след като Русия анексира Крим" Вярното е "след като Крим се присъедини към Русия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Руснаците имат една задача от най-висок приоритет в Украйна: да получат надежден механизъм за блокиране разширяването на НАТО на тази територия (вероятно това може да стане с въвеждане на федерална форма на организация на държавата). Ако овладеят този "рубеж", от там нататък времето и обективните икономически реалности работят за тях, Украйна ще се приближава и ще влиза в по-дълбока интеграция с руското икономическо и политическо пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още