IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на руските търговски вериги дърпат надолу борсата в Москва*

Спадът на инвеститорското доверие е вследствие на поредните двустранни санкции между Кремъл и Запада

16:17 | 07.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на руските търговски вериги дърпат надолу борсата в Москва*

Книжата на водещите търговски вериги в Русия продължават свободното си падане по време на сесията на Московската борса в четвъртък. Основната причина е поредното засилване на конфлика между Запада и Кремъл, което доведе до забрана на вноса в Русия на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия.

Акциите на веригата "Магнит" поевтиняват с 4,36% до 8 722,6 рубли за брой. Книжата на "Лента" са надолу с 2,6% до 409 рубли, докато тези на "ДИКСИ Груп" изтриват 4,47% до 385,01 рубли за брой.

Отдръпването на инвеститорското доверие от търговските вериги в Русия понижи и водещия бенчмарк на борсата в Москва – MICEX. Малко преди края на търговията бенчмаркът изтрива 1,48 на сто до 1 314,93 пункта.

В сряда президентът на Русия Владимир Путин подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки за гарантиране на сигурността на Руската федерация".

Документът даде на властите във Федерацията указания "в дейността си да се ръководят от това, че в продължение на една година от влизането в сила на подписания днес указ, се забранява или се ограничава извършването на външноикономически операции, предвиждащи внос на територията на Руската федерация на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, които идват от страна, приела решение да въведе икономически санкции срещу руски юридически или физически лица, или присъединила се към такова решение".

В четвъртък Русия забрани вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия с одобрен от руското правителство нормативен акт. В приложен списък е описано, че забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на  детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина".

Според експерти решението на руското правителство ще доведе до рязък спад на интереса на инвеститорите към акциите на търговските вериги.

"Ако не броим нехранителните стоки, вносът съставлява 17% от оборота на X5 Retail Group, 10% – на "Магнит" и 9% – на "ДИКСИ", подчертаха анализаторите от Сбербанк.

* Aктуално към 15:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
Repoman
преди 9 години
За логистика си прав, реално ако има някъде спад това ще е при логистичните фирми.Но не чакайте голям спад при оборота с манджа, все нещо трябва да се яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
kurta007
преди 9 години
Х*я започва да влиза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Че защо да не спаднат приходите като видиш целият внос хич да не някой ще има сериозни главоболия а да не говорим логистиката и загубите по сегашните доставки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
pernik
преди 9 години
Абе вие прочетохте ли кои са веригите? Все МЕЖДУНАРОДНИ главно. Няма да имат никакъв проблем да си пренасочат стоките на път към магазините си в други страни. Руснаците преди да правят нещо винаги мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Repoman
преди 9 години
Ако имат стока на път, винаги могат да я продадат в трета страна, и да има загуби няма да са огромни.Аз друго казвах, че едва ли приходите им на веригите ще спаднат, за да стане това руснаците трябва да се научат да карат само на водка и да не ядат. Което пак няма да натисне приходите, защото веригите и водка продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Не. Значи просто, че съответните вериги ще понесат сериозни загуби от тая забрана. Ще спадат приходи, печалби и т.н. Най малко - какво ще правят с вече закупената от Запад стока, но все още не пристигнала и обмитена? Русия внася сериозни количества риба от Норвегия, Испания, Ирландия, Месо от Дания, Испания, Холандия.. кво правят с това, което е напът. А западните компании, които продават на отложено плащане на руснаци са единици... Някой ще им върне парите на тия руски вериги мислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Repoman
преди 9 години
Това какво значи? Че се чака да спаднат продажбите на манджа в Русия и народа няма вече да яде ли?Малко наивно ми се струва подобно очакване. Нещо се губи логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още