IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Ердоган окрили местната борса*

Основният индекс в Истанбул BIST 100 расте, лирата също поскъпва, а доходността по двугодишните облигации пада

12:23 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Победата на Реджеп Тайип Ердоган на първи тур на първите преки президентски избори в Турция се приема положително от турските пазари.

Инвеститорите смятат, че действащият премиер, който в момента кара третия си мандат, ще използва новия си мандат като президент, за да продължи 12-те години на политическа стабилност и икономически растеж, пише The Wall Street Journal.

На борсата в Истанбул основният индекс BIST 100 отбеляза ръст с 1,5% до 80 427 пункта* в първата търговска сесия, след като Ердоган спечели поста на държавен глава с 52% от гласовете на изборите в неделя. От своя страна, курсът на лирата се повиши с 0,3% до 2,1372 лири за един долар. Същевременно и доходността по двугодишните облигации пада до 9,08% спрямо 9,42% при затварянето на борсата в петък. 

Повишението на цените на акциите и на лирата подчертава не само надеждите на инвеститорите, че правителството ще продължи успешните икономически и фискални политики от последното десетилетие, но и убеждението, че Ердоган ще се справи с вътрешнополитическите проблеми, като корупционните скандали и свързаните с това протести. Освен това Ердоган планира да увеличи правомощията на турския президент, които досега в голяма степен са ограничени до церемониални задължения.

„Инвеститорите предпочитат статуквото, ако другите опции им се струват непрактични или свързани с твърде много неясноти", казва Кристиан Маджио, ръководител на отдела за нововъзникващи пазари в TD Securities. Точно това, изглежда, се случва в конкретния случай, пише още WSJ. 

*Данните са актуални към 11.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още