IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BofA: Руският петролен сектор може да се лиши от инвестиции за 1 трлн. долара

Традиционните находища в страната осигуряват 90% от сегашния добив, но този дял намалява

08:43 | 14.08.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
BofA: Руският петролен сектор може да се лиши от инвестиции за 1 трлн. долара

Санкциите срещу руския петролен сектор може да не се усетят сега, но след 2018 г. може да повлияят на развитието на целия бранш за добив, пренос и търговия, прогнозират анализаторите на Bank of America Merill Lynch.

Заради наложеното от Запада технологично ембарго свиването на добивите може да се окаже много бързо и да лиши бюджета от приходи в диапазона между 27 млрд. и 65 млрд. долара. Целият отрасъл няма да получи около 1 трлн. долара инвестиции, а "Роснефт" ще спре да бъде основен катализатор на растежа, допълват анализаторите.

Припомняме, че санкциите на САЩ И  ЕС против руския нефтен сектор бяха въведени в края на юли. Те ограничават износа за Русия на оборудване за дълбоководен сондаж, добив в Арктика и шистов нефт.

Традиционните находища в Русия осигуряват 90% от сегашния добив, но този дял намалява и страната се нуждае от нови модерни технологии и оборудване за поддържане на сегашния обем.

Тъй като изчерпването на традиционните запаси става неизбежно е нужно предварително проучване в нови територии в Източен Сибир и офшорни зони, както и развитието на индустрията за добив на шистов петрол. Тези резерви са значителни и могат да бъдат в основата на бъдещото производство на петрол в Русия.

Планираните до 2030 г. инвестиции от около 500 млрд. долара в нови находища може да донесат и не по-малко от 300 млрд. долара допълнителни вложения с интерес основно в арктическия шелф.

При продължително ембарго обаче средният темп на спад на добивите може да се ускори от 1,5% до 3-5% годишно, обясняват анализаторите от Bank of America Merill Lynch. 

Засега руските компании не променят плановете си. Тъй като санкциите не засягат съвместни проекти, през миналата седмица лично президентът Владимир Путин даде начало на сондажите в Университетская-1, съвместно начинание на "Роснефт" и Exxon Mobil.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Е и? Ако централната банка иска да увеличи парите в обръщение, все ще измисли как, дали ще пуска ДЦК дали ще купува активи... За япония - и там разчитат най-вече на експорта, обаче той не е в йени... имат и голям внос. Та се получава така, че голяма част от икономиката не разчита на националната валута. Това е изкривяване според мен. Нещо като половинчат валутен борд.. държавата е вързана за резервната валута, повече отколкото към своята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Kaoru
преди 9 години
Парите не се "печатат" просто ей така, защото на някой му трябват. За справка:http://en.wikipedia.org/wiki/Money_creation
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Ох твоята глупава мантра с печатането на пари ..... То ако така ставаше Япония нямаше да тънат в блатото вече 23 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Защо пък точно Холандска болест? Така рублата ще стане доста по-търсена, цената и ще започне да се вдига, и централната банка ще може да печата повече рубли и така а коригира цената? Или не е толкова просто? Все пак там няма валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Да ще се случи и това е началото на края. Страшното е че ако се погледнат горещите точки по света, то всички са с участието на Русия и САЩ и стават все по горещи.....http://iconomicabg.blogspot.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Kaoru
преди 9 години
"Какво би станало ако Русия започне да продава всички свои стоки в рубли?"Ще се случи Холандска болест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Със сладки новини ни заливат напоследък. Мед ни капе на сърцето. Може да нямаме ток зимата, ама главното е че руснаците може да се лишат от 1млрд. Това ще ни топли през зимата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Какво би станало ако Русия започне да продава всички свои стоки в рубли? Т.е. независимо как са обявени договорите/на каква база, долари, злато, евра или някаква кошница/, просто купувачът трябва да купи съответното количество рубли спрямо курса на деня? И това да се отнася и за изнесените стоки, даже газта и петрола? Даже когато се прехвърлят средства от една руска фирма към друга фирма...Според мен всяка държава трябва да си подкрепя своята валута, като изисква всички продажби да са в националната валута, после ако иска някой нека си ги обръща в друга валута. Щото в момента държавите не подкрепят своите валути а чужди, особено когато става дума за международна търговия. И ако едно време износът е бил малък, то сега износът на държавите е значителен. Непродавайки в своя валута, държавите реално подкопават своите валути и помагат на чужди държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
mick
преди 9 години
Тия пари ако няма да отидат в Русия, значи някъде другаде ще отидат.. например ще напомпат балона на Wallstreet... дали пък това не е една от целите? Че там акциите почнаха да издишат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още