IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната ескалация на конфликта в Украйна изпрати на червено руските индекси*

Рублата губи по над 1% спрямо долара и еврото

13:23 | 28.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поредната ескалация на конфликта в Украйна изпрати на червено руските индекси*

Руските борсови индекси и рублата се понижават рязко в четвъртък след новината за поредните военни набези на Кремъл в Украйна. Информацията подкопа надеждите за справяне с кризата и избягването на по-нататъшни санкции на Запада срещу Русия.

В следобедната търговия в Москва деноминираният в долари бенчмарк RTSI отстъпва с 3,04% до 1 222,36 пункта, докато този в рубли – MICEX, губи 2,17% до 1 416,53 пункта.

Същевременно двете основни валутни двойки USD/RUB и EUR/RUB губят 1,18% и 1,12% до съответно 36,600 и 48,264.

"Войната в източната част на Украйна ескалира и Западът призовава за нова вълна на натиск върху Русия. Това не предвещава нищо добр за руските и регионалните настроения", посочиха анализаторите от Uralsib Capital, цитирани от Ройтерс.

В сряда Киев обвини Москва, че е осъществила нови военни действия в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Два дни по-рано украинските власти съобщиха, че са заловили 10 руски парашутисти на своя територия.

Русия продължи да отрича военно участие в Украйна и заяви, че заловените парашутисти вероятно пресекли границата по погрешка.

Обвиненията последваха срещата на върха във вторник в Минск между украинския президент Петро Порошенко и руския му колега Владимир Путин. Разговорите обаче не успяха да доведат до някакви дипломатически пробиви въпреки обсъждането на ново прекратяване на огъня.

"Ние вярваме, че финансовите пазари са станали прекалено оптимистични сред блясъка на сезона на отчетите. Боевете изглежда вероятно да продължат", изтъкнаха експертите от JPMorgan в доклад,

Анализаторите препоръчаха инвеститорите да заемат къси позиции спрямо руските и украинските държавни облигации под претекста за възможно засилване на санкциите на Запада спрямо Кремъл.  

* Данните са актуални към 13:05 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
melon
преди 9 години
Аз пожелавам на руснаците да почнат да ги подбъзикват китайците от изток! То и ще им се случи в един момент..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Xamsterdamm
преди 9 години
Как да гътнем голяма червена икономика?Като сложим Хаяско начело на властта хахахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още