IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Порошенко са обсъдили по телефона кризата в Украйна

Новите санкции срещу Русия може да доведат до бойкот на Световното първенство по футбол през 2018 г.

10:46 | 03.09.14 г. 6
<p>
	Владимир Путин (вляво) и Петро Порошенко (вдясно) се срещнаха на 27 август в столицата на Беларус Минск. В средата: президентът на Беларус Александър Лукашенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин (вляво) и Петро Порошенко (вдясно) се срещнаха на 27 август в столицата на Беларус Минск. В средата: президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: Ройтерс

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко са обсъдили в телефонен разговор първоначалните стъпки за приключването на кръвопролитните битки в Източна Украйна, съобщава РИА Новости.

По думите на говорителя на Путин Дмитрий Песков мненията и на двамата за възможните пътища за решаване на кризата в голяма степен са съвпадали.

„Продължи обсъждането на военната и хуманитарна криза в Украйна. Лидерите обмениха мнения за това какво трябва да се направи приоритетно за бързото прекратяване на кръвопролитията“, посочва Песков пред журналисти.

Това е първият разговор между Путин и Порошенко след срещата им в нощта на 27 август в Минск и се явява продължение на дискусиите в беларуската столица, посочва ИТАР-ТАСС. Засега обаче не се предвижда нова лична среща между двамата.

Междувременно напрежението между Москва и Киев продължава да се засилва, след като Русия обвини Украйна за гибелта на руския фоторепортер Андрей Стенин. Специална експертиза е установила, че в началото на август Стенин е бил убит в автомобил, докато е пътувал с цел изпълнение на служебните си задължения. Автомобилът е открит близо до Донецк, изгорен и изоставен на магистралата.

Последните си снимки от Югоизточна Украйна журналистът е изпратил на 5 август, след което е изчезнал. Според руските власти той е загинал след стрелба на украински военен конвой.

Още санкции срещу Русия

Според публикации в CNBC в петък Европейският съюз (ЕС) ще решава за новите санкции срещу Русия, които подготвя. Според източници на изданието плановете предвиждат въвеждане на ограничения за сектора на услугите.

Според информация на Ройтерс санкциите ще бъдат обсъдени още днес от постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел и приети до петък, като се предвижда да се затрудни достъпът до финансиране за руските компании, включително да се забранят синдикираните кредити за руския бизнес.

Според FT лидерите на ЕС обмислят и бойкот на Световното първенство по футбол през 2018 г., на което Русия трябва да е домакин. Според проектодоклад, който циркулира из столиците в ЕС, Брюксел обмисля дали да не препоръча изключването на Русия от „Международни културни, икономически и спортни събития“, включително състезанията от Формула 1, Европейското първенство по футбол, както и Мондиала.

Според дипломати бойкотът на Световното по футбол през 2018 г. едва ли ще е сред санкциите, които ще бъдат одобрени тази седмица. Някои дипломати показват обаче изключителен ентусиазъм по отношение на идеята.

FT припомня, че след руската инвазия в Афганистан през 1979 г. САЩ са бойкотирали Олимпийските игри през 1980 г. в Москва, което е било прецедент за времето. Четири години по-късно Източният блок пък бойкотира игрите в Лос Анджелис.

„Бойкотирането на международни спортни събития определено се усеща като втора Студена война“, коментира Муджтаба Рахман от консултантската компания Eurasia Group. Според него подобно действие би имало далеч по-голям ефект, отколкото финансовите санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
real_world
преди 9 години
Украйна вече е склонна да преговаря с опълченците заради прелома в бойните действия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Невероятно трудно е да се повярва на думите на украинската администрация , както и на делата й! Няма преговори които да не са започнали с лъжа и измама. Пътят до мира в Украйна ще е мъчителен и продължителен, защото зависи най много от тези отвъд океана , които , поне за сега, не желаят мир !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Що пък ЕС, Брюксел и разни пъпеши и тикви ще решават подобни идеи? Товва не е ли работа на ФИФА и тези, които й пълнят касичката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
deant
преди 9 години
а телефона е бил подслушан от... знаете кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
Фалиралите *** от ЕС се правят на великиСмешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
melon
преди 9 години
Да, за световното идеята е добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още